miercuri, noiembrie 29, 2023

Interviu cu prof. înv.primar Claudia Chiru, Fondator, SAGA Tower Hub Educațional: Formăm generații care au voce proprie

Evenimente Club Antreprenor

Când și în ce context ați decis să fondați SAGA Kid? Cu ce obiective ați plecat la drum?

Povestea SAGA (Şcoala Alternativă de Gândire Aplicată) a început în 2013, din dragoste pentru fiul meu, Cristian. Mi-am dorit foarte mult să-i creez un spațiu delimitat corespunzător, care să fie o alternativă nu doar la programul de după școală, ci și o soluție pentru programul meu zilnic încărcat, astfel încât să-mi pot urma cariera fără a-i neglija nevoile. Așa am proiectat totul de la zero, am conturat o viziune, am stabilit obiective și am început lucrul propriu-zis. Știam că vreau să promovez o educație umanistă care să completeze educația raționalistă pe care o va primi în școală și pe care o primesc toți copiii din România.

În primul an făceam temele cu copiii, puneam și strângeam masa, mă jucam cu ei, iar seara îi duceam acasă. Mai târziu, pe măsură ce lucrurile au început să se dezvolte, am ieșit treptat din acest flux și m-am dedicat pregătirii noilor profesori SAGA. Am început schimbul de experiență la Oxford, am vizitat mai multe școli în străinătate, am urmat cursuri, am citit mult și am tot îmbunătățit versiunea originală. 

Am reușit să alcătuiesc o echipă grozavă, care are planuri mari pentru sistemul educațional din România și să șlefuim împreună pilonul de bază în activitatea noastră: educația experiențială. Astăzi SAGA Kid este o școală pentru viață pentru că le dezvoltăm copiilor abilități care să îi ajute, dincolo de zona academică, aceștia devin autonomi, știu să-și controleze emoțiile. Sloganul nostru ”Există joacă după școală și viață după serviciu!” ne caracterizează întru totul.

Conceptul dumneavoastră de învățare este bazat pe dezvoltarea gândirii aplicate și învățarea experiențială. Care sunt cele mai solicitate cursuri? Pe ce abilități se pune accent?

Suntem permanent conectați la nevoile părinților și ale copiilor. De aceea, proiectarea programelor – opt în total, atelierelor și cursurilor opționale reprezintă un proces viu. Ele pot fi adaptate în timp real, oferta noastră educațională poate fi personalizată, iar această abordare și-a dovedit eficacitatea și utilitatea mai ales în timpul pandemiei. 

De exemplu, prin programul SAGA Weekend ne distrăm aplicând practic și ingenios teoria învățată la cursuri. Când vremea frumoasă ne permite, ieșim în curte sau în parc și dăm frâu liber imaginației. Atelierul MineMath, adică, Minecraft cu matematică, fructifică pasiunea copiilor pentru jocuri și se folosește de tehnologie pentru a-i convinge că matematica poate fi fascinantă, interesantă, de iubit, chiar și că se poate face cu tableta în mână. Copiii sunt foarte încântați să se plimbe mai puțin pe pătrățelele din caietele tradiționale și să exploreze mai mult pătrățelele din Minecraft. 

Apoi, SAGA AfterSchool este deja un program consacrat și complex, apreciat atât de părinți cât și de copii, la fel și tabăra urbană tematică SAGA de Vară. Datorită cererii, lansăm și programul SAGA School by Claudia Chiru & Iulia Ghindar, un program educațional care vine ca o completare a școlii de stat și/sau private, în care copiii vor învăța conform nevoilor lor, interacționând și experimentând cu alți copii aplicabilitatea conceptelor în viața reală. 

Înscrierea la toate programele și cursurile SAGA se poate face pe tot parcursul anului. Ele vin în întâmpinarea nevoilor părinților cu un program educațional axat pe nevoile copiilor, conform stadiilor de dezvoltare, autonomiei, contextului social și emoțional. Funcționăm pe baza unui Manual de Calitate pentru afterschool pe care l-am scris eu, cu standarde de performanță și proceduri interne. Este un program complex și complet care evoluează și se îmbunătățește zilnic, singurul din România de acest gen și asta ne obligă să continuăm în aceeași manieră. 

De la ce vârstă minimă se poate înscrie un copil la SAGA Kid și care este vârsta maximă? 

Conceptul de învățare SAGA oferă posibilitatea copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani să-și dezvolte aptitudinile și este special orientat spre menținerea sănătății emoționale a copiilor și spre obținerea unor performanțe școlare ridicate. Prin urmare, cursurile sunt gândite atât pentru progresul academic al viitorului adult educat și productiv, cât și pentru dezvoltarea sănătoasă și emoțională a unui individ frumos, cu principii și modele în viață. 

Punem accentul în egală măsură pe dezvoltarea capacităților analitice și creative, învățându-i pe copii de la vârste fragede să pună sub semnul întrebării soluțiile clasice, încurajându-i totodată să descopere și să înțeleagă metodele și logica din spatele rezolvării problemelor. Ne plac și încurajăm ”de ce-urile”. În acest fel, împreună transformăm educația în distracție și invers. Sunt 250 de copii înscriși la afterschool din toate categoriile de vârste, copii care învață la peste 15 școli de stat din București. 

La finalul acestor cursuri copiii vor ști ce aptitudini au dobândit, ce le place și ce își doresc să facă în viitor. Per total, pentru noi este foarte important să formăm generații care pot vorbi, care își pot spune punctul de vedere argumentat și documentat din mai multe surse, care au voce proprie.

Care sunt costurile pentru o familie care-și înscrie copilul la dumneavoastră?

Suma finală de achitat lunar ajunge undeva în jurul a 2.000 – 2.200 de lei, această sumă include programul 11:00 – 19:00 sau în timpul vacanțelor școlare 08:00 – 18:00, toate opționalele interne, limba engleză, transportul zilnic de la școală la after, prânzul și gustarea.

Unde aveți sălile de curs?

Funcționăm în 2 locații. SAGA Tower se află în zona Baba Novac, mai precis pe strada Câmpia Libertății nr.44, unde am creat un Hub Educațional pentru copii. Clădirea de 3 etaje are o suprafață de 750 mp, spațiile pentru copii fiind proiectate astfel încât fiecare să-și găsească un loc în care să studieze, să se liniștească, să citească, să se joace, să participle la ateliere sau să socializeze cu prieteni. La parter se află un amfiteatru în care copiii își prezintă proiectele, iar la nivelul -1 bucătăria și sala de mese. 

Celălalt sediu este localizat în Otopeni și dispune de 7 săli pentru activități, precum teme și opționale, o sală de 60 mp pentru relaxare, un spațiu dedicat dezvoltării personale, o sală de media și multe alte spații complementare. În ambele locații, mesele sunt asigurate prin serviciu de catering, asigurăm transportul în siguranță al copiilor de la școală la locațiile noastre și oferim consiliere psihopedagogică.

Cum decurg cursurile online?

 Cursurile online pe care le-am creat din necesitate stau sub umbrela programului SAGA Virtual – Afterschool on-line, o alternativă special construită ca urmare a tulburării vieții educaționale prin care am trecut și trecem toți. Prin intermediul tehnologiei, facem teme împreună, facem conversație și reflecție și mai facem tururi virtuale prin muzee din China, istoria caligrafiei, mirajul vikingilor, manualități magice și povești matematice buclucașe. Programul a fost esențial în perioada pandemiei, atunci când și SAGA Tower a fost închis o bună perioadă de timp, așa  că ne-am reorientat și am pus la dispoziția copiilor și părinților programul nostru de învățare cu platforma Kinderpedia. În acest fel, copiii și-au menținut rutina cu care au fost obișnuiți, iar părinții au reușit să lucreze de acasă și să respire ușurați. Este un program pe care l-am păstrat în oferta noastră chiar și după redeschiderea școlilor ca alternativă la acele situații speciale în care un copil are nevoie de sprijin educațional online.

Organizați și tabere tematice în timpul vacanțelor școlare?

Într-adevăr și este unul dintre cele mai iubite programe. Practic, SAGA de Vară este o alternativă pentru cele 13 săptămâni de vacanță școlară. Fiecare săptămână este o tabără în oraș, copiii vin dimineața și pleacă seara, iar fiecare zi este gândită ca o experiență pozitivă și dinamică care să contribuie la responsabilizarea și maturizarea naturală a copiilor, aceștia devenind mai independenți, mai încrezători și mai sănătoși. De exemplu, anul trecut copiii au profitat de vacanța de vară pentru a învăța să iubească și să respecte natura prin folosirea responsabilă a resurselor. Totul, în ritm de joacă și experimente. Au mers în fiecare zi în parcul IOR pentru a se juca și a descoperi păsări, insecte și copaci, dar și pentru a afla că un PET aruncat pe spațiul verde poate rămâne în natură chiar și 450 de ani. Au făcut ierbare, au inspectat plantele cu ajutorul unor aplicații, s-au întâlnit cu specialiști de mediu care le-au explicat copiilor importanța protejării mediului, a fost magic. Anul acesta pregătim noi surprize în jurul altei tematici la fel de interesante și jucăușe pentru copii.

Cum apreciați deschiderea copiilor către tehnologie, comparativ cu generațiile anterioare?

Suntem convinși din propria experiență că este mai mult decât o deschidere, este un stil de viață pentru ei. Este o zonă care le asigură flexibilitate, limbaj propriu și în același timp le satisface nevoile de bază putem spune. Observăm o schimbare în ierarhia nevoilor de bază, cea a tehnologiei și a socializării virtuale se poziționează printre nevoile de bază de satisfăcut, câteodată este mai presus decât mâncarea. Desigur, la SAGA extindem înțelegerea cuvântului mâncare și mergem către “hrană pentru suflet” și emoții din dorința de a le aminti copiilor că interacțiunea fizică nu poate fi înlocuită cu cea virtuală. Pentru ei tehnologia este precum “Alice în Țara Minunilor” a generațiilor anterioare boom-ului tehnologic și au nevoie de ghidaj pentru a nu se pierde. Aici, alături de noi, copiii care ne trec pragul și rămân, găsesc acest ghidaj.

Recent ați deschis SAGA Café. Care sunt beneficiile celor care vă trec pragul?

SAGA Cafe este spațiul de socializare al Hubului Educațional SAGA Tower, fiind creat din aceeași dragoste pentru educație și artă, combinate cu nevoia unui loc cald și primitor, în care oamenii se pot aduna, învăța și se pot inspira la o ceașcă de cafea de specialitate. Atmosfera este veselă dar și propice productivității, de aceea SAGA Cafe este un spațiu multifuncțional alternativ, ideal atât pentru momentele de respiro de la rutina zilnică, cât și pentru studiu, lucru sau organizarea de evenimente, precum training-uri, workshop-uri sau ateliere de lectură. 

Se adresează atât celor “pe fugă’’ care-și doresc o cafea de specialitate la prețuri rezonabile, celor care locuiesc  sau lucrează în zonă, studenți, freelanceri, antreprenori aflați la început de drum sau antreprenori consacrați care cred în puterea educației și inovației sau pur și simplu tuturor celor cărora le place să învețe lucruri noi în fiecare zi. Cafeneaua găzduiește o galerie de artă pentru inspirație și contemplare și deține toate dotările necesare relaxării, studiului sau lucrului. 

Ce strategie de dezvoltare aveți pentru anul 2023? Intenționați să vă extindeți prin sistemul de franciză?

Strategia de dezvoltare pentru anul 2023 vizează deschiderea unui sediu nou de tip franciză în Otopeni, cu aproximativ 200 de locuri, precum și dezvoltarea și extinderea SAGA School, respectiv trecerea de la modulul de weekend la o școală săptămânală. SAGA School se extinde din această lună, iar sediul nou din Otopeni a intrat în faza de construcție și va fi gata până la finalul acestui an.

Cum percepeți sprijinul autorităților locale și centrale pentru dezvoltarea sistemului educațional din țara noastră?

Dacă ne referim la dezvoltarea sistemului educațional privat, în speță programele de afterschool, nu există sprijin din partea autorităților locale, dacă ne referim la cel de stat, în speță școlile și programul școală după școală, vă pot spune că în sectorul 3 sprijinul primit din partea primăriei este imens. În sectorul 3 toate școlile sunt modernizate atât la nivel de construcție, sunt renovate cu spații curate și igienizate, funcționale și potrivite pentru a desfășura orice activitate, mai puțin cele specifice laboratoarelor de fizică, chimie și biologie, cât și la nivel tehnologic, toate școlile dispun de videoproiectoare cu ecran mobil, table moderne, laptopuri și calculatoare. 

 

Interviu apărut în revista print Club Antreprenor, ediția martie 2023

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024 -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Cercetările Kaspersky dezvăluie amploarea utilizării GenAI în companii și îngrijorările top managementului

Un studiu derulat de Kaspersky în mai multe țări din Europa inclusiv România subliniază o îngrijorare tot mai mare...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Agentia re7consulting agentie de marketing online si Social Media
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024! -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv