joi, iunie 13, 2024

Ioana Arsenie, Strateg Financiar – Trusted Advisor, BUGET 2023: Prioritatea momentului, în zona financiară

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Cifrele trebuie actualizate continuu, iar proiecțiile financiare adaptate chiar mai des. Ce se schimbă în acest an?

Companiile încep să pregătească bugetele pentru 2023. Recomandăm să fie respectate câteva principii și rutine de lucru:
  • Realizarea unei analize riguroase, o analiză factorială la fiecare capitol bugetar cu pondere semnificativă. Este foarte important ca rezultatele acestui an să fie înțelese foarte bine, pe cauze și factori.
  • Proiecțiile 2023 se vor realiza având în minte principiile bugetarii zero-based (despre care am scris aici: https://www.clubantreprenor.ro/2022/09/13/ioana-arsenie-strateg-financiar-trusted-advisor-bugetarea-zero-based-solutie-in-scenariul-de-recesiune/. Pe scurt, fiecare cheltuială inclusă în bugetul companiei va trebui argumentată serios, pe principii de necesitate și contribuție la rezultatul financiar.
  • În 2023 bugetarea incrementală, pe baza cifrelor lui 2022, este un mod de lucru depășit și nu poate să aducă valoare în organizație. Este nevoie de o resetare, o reașezare a proceselor și ciclurilor bugetare și o explicare a responsabilității ownerilor de buget față de rezultatele companiei, pentru continuare și crearea de rezerve pentru dezvoltare, respectiv pentru situații de contracție.
  • Corelarea valutelor de bază utilizate de companii pentru aprovizionare, respectiv vânzare (prețuri). Deși este un principiu de bază, având o perioadă favorabilă pe scenarii diferite, companiile observă acum pierderi semnificative (situația aprovizionării/plați USD și vânzare/încasări EUR). De asemenea, deși este un principiu de lucru de risk management al trezoreriei, hedgingul revine în atenție doar când observăm pierderi). O guvernanță sănătoasa prevede că aceste reguli să fie implementate permanent, și nicidecum să existe un interes speculativ.

Reamintim ca Bugetul este sfânt pentru orice manager.

Prin implementarea bugetelor la nivel de departamente vei avea beneficii precum:

  • asumarea bugetului de către manageri și responsablizarea acestora
  • vei putea să corelezi bugetele cu rezultatele așteptate, prin definirea și monitorizarea unor indicatori de performanță (KPIs) la nivel de departament
  • ai un instrument de control care îți permite ție ca antreprenor sau CEO să delegi mai mult și să te axezi pe zona strategică.

Este bine ca remunerarea performanței managerilor să fie direct corelată cu gradul de respectare a bugetelor. Performanța unui manager nu se limitează doar la realizarea țintelor operaționale, ci trebuie analizat în ce măsură s-au menținut standardele de cost și buget total.

În același timp, avem un cuplu care conduce businessul: CEO+CFO.

Sunt două rațiuni în spate:

  • Cea de control și echilibru între orientarea directorului general către target-ul comercial și creștere agresivă, care, de obicei, este bonusat pe baza performanței economice pe termen scurt.
  • Cea de implicare proactivă și agilă în decizia de business a directorului financiar, omul care simte cel mai bine cifrele și pârghiile de creștere.

Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență din anul 2000, în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Mai multe info https://trustedadvisor.ro/ si https://ioanaarsenie.ro/

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Ștefan Mandachi și Iancu Guda organizează un maraton gratuit, pentru antreprenori

Ștefan Mandachi și Iancu Guda, împreună cu un profesor universitar doctor, organizează un maraton de business și mindset, de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv