Volumul ridicat de reglementări și schimbarea frecventă a legislației din sectorul reglementărilor financiare pun o presiune tot mai mare asupra instituţiilor financiare din România. În acest context, compania românească de software Reporting Center lansează „RegTech Roundtable”, o inițiativă care își propune să aducă la aceeași masă 8-10 reprezentanți din instituțiile bancare pentru un dialog deschis privind automatizarea raportărilor către autorități (BNR, EBA, ANAF, MFP, Biroul de Credit, Centrală Riscului de Credit).
„Prin intermediul sesiunilor „RegTech Roundtable” ne propunem să aducem în discuție cele mai disputate elemente legislative, astfel încât să eliminăm ambiguitatea încă din faza incipientă a proiectelor. În calitate de dezvoltator software, noi avem o poziție neutră și ne dorim să facilităm discuțiile de tip „masă rotundă” între reprezentanți ai diferitelor instituții financiare. Noutatea pe care o introducem este că moderatorii acestor sesiuni au background tehnic și încercăm să privim lucrurile și din perspectiva de IT, încercând să abstractizăm și să consolidăm specificațiile„, a declarat Elena Unciuleanu, fondator & CEO Reporting Center.
În contextul în care se emit constant noi cerințe de raportare statutară, instituțiile financiare se confruntă frecvent cu problema deadline-urilor fixe și strânse impuse de autorități. Volumul acestor cerințe de raportare poate fi intimidant, mai ales că această activitate de raportare nu mai poate fi întreținută manual. Raportările sunt foarte complexe și prezintă obligația de acuratețe de 100%, ceea ce conduce la o nevoie acută de automatizare prin intermediul platformelor specializate de raportare statutară.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
14 noiembrie 2024: Gala Ziarul Pozitiv, Ediția a II-a
26 noiembrie 2024: Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
„În ultimii 14 ani am construit sisteme de raportare pentru peste 20 de bănci. În general, la fiecare upgrade legislativ lucrăm cu 5-10 instituții financiare în paralel. Elementul comun pe care l-am sesizat la aceste implementări este faptul că legislația este interpretabilă, iar sensul regulamentelor se clarifică în timpul perioadei de testare și, astfel, fiecare rundă de testare generează specificații noi. În plus, clienții apelează la expertiza unor consultanți de business diferiți, astfel că de multe ori este dificliă armonizarea punctelor de vedere asupra acestor subiecte„, a declarat Elena Unciuleanu, fondator & CEO Reporting Center.
Creșterea concurenței exercitată de sectorul de Fintech/BigTech asupra băncilor devine tot mai puternică pe măsură ce procesul de digitalizare înglobează tot mai multe operațiuni financiar-bancare și transformă relația dintre bănci cu clienții și cu autoritățile. O mare parte dintre aceste operațiuni sunt reprezentate de relația băncilor cu autoritățile (RegTech – Regulatory Technology), sectorul bancar fiind unul dintre cele mai reglementate sectoare ale economiei. În consecință, instuțiile bancare investesc bugete considerabile în optimizarea și securizarea acestui segment.
La nivel global, valoarea pieței de RegTech se situa anul trecut la peste 8,2 miliarde de dolari și este estimată să crească la 45 de miliarde de dolari în 2032. În România, băncile au investit în perioada 2017-2020 aproximativ 2,44 miliarde lei în digitalizare, în special în proiecte de inovație tehnologică, din care aproape trei sferturi au vizat relația cu clienții, potrivit datelor publicate de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Valoarea investițiilor în digitalizare va continua să crească şi în următorii ani, mai ales prin prisma faptului că circa 70% din sectorul bancar românesc este deținut de bănci europene, care alocă sume importante în acest sens.
„RegTech Roundtable” este un instrument care permite specialiștilor din departamentele Financiar-Contabilitate, Risc, Conformitate și IT din bănci să se întâlnească și să facă schimb de informații într-o atmosferă informală. Oferă nu numai posibilitatea de a împărtăși și de a învăța din experiențele celorlalți, ci și de a lansa idei noi pentru a îmbunătăți performanțele profesionale și a contribui la succesul organizațional.
Sesiunile vor fi găzduite de Elena Unciuleanu, CEO al Reporting Center și vor avea loc lunar la sediul companiei. Prima sesiune este programată pentru luna decembrie 2022, iar subiectul abordat este „Implementarea raportării SAF-T (D406)”. Accesul este gratuit și se va face doar pe baza de invitație nominală netransmisibilă.
Descrierea Companiei
Reporting Center este o companie software românească fondată în 2015 care oferă soluții software de banking intelligence și raportare către autorități pentru piața bancară europeană, prin intermediul platformei Elite. Elite Reporting Platform a fost instalată în 11 Bănci și două IFN-uri, iar varianta în cloud este folosită de un FinTech internațional și de 40 de companii românești.