joi, aprilie 18, 2024

Interviu cu Pietro Scepchin, CEO, Gameslot Entertainment: Pariem pe joc responsabil

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Interviu cu Pietro Scepchin,

CEO Gameslot Entertainment

Pariem pe joc responsabil

Gameslot urmează să intre pe piața jocurilor de noroc din 2023, cu ce se va diferenția de ceilalți concurenți?

Dacă ne uităm atent în piață, cam toți au aceeași gama de aparate și de jocuri, nu există mari diferențiatori între ei. Noi punem accent foarte mult pe zona de joc responsabil  și entertainment, angajații urmând a fi instruiți în această direcție. Din experiență, un jucător se simte mult mai în siguranță jucându-se la un astfel de operator. În plus de asta, avem un departament de entertainment ce va fi responsabil de organizarea petrecerilor tematice. Pentru prima dată în istoria jocurilor de noroc, Gameslot Entertainment va organiza prima petrecere ce va avea ca temă jocul responsabil. Ne dormim de la cei care ne calcă pragul să vina la noi să se distreze, nu să se îmbogățească. Ca acționar, al Gameslot, nu cred ca aș putea dormi noaptea dacă aș ști ca un client de-al meu, după ce a jucat iresponsabil la mine a ajuns să se sinucidă. Scopul Gameslot nu este de îmbogățire pe seama unor oameni ce suferă de această dependență. Gameslot va fi cel mai responsabil operator din România, depășindu-l chiar și pe principalul concurent Game World, care la ora aceasta este lider incontestabil din acest punct de vedere.

Din punctul dumneavoastră de vedere, un jucător care joacă pe o miza de 100 de lei la sloturi poate fi considerat un jucător iresponsabil?

Categoric nu. Formula de calcul e un pic mai complexă. Ca să poți stabili dacă este sau nu iresponsabil un astfel de jucător trebuie să ai acces la mai multe informații privind veniturile acestuia.  Dacă spre exemplu un astfel de jucător care joacă 5000 de ron într-o seară pe o miză de 100 de ron și are un venit lunar de peste 10 mii de euro, nu este o problemă. O problemă ajunge să fie în momentul în care ajungi să te împrumuți pentru jocuri, când joci aproape sau toate veniturile, când ajungi să comiți infracțiuni și lista continuă.

Intenționați să vă asociați numele cu cineva din acest domeniu și care ar fi condițiile?

Da, intenționăm pe zona de pariuri. Încă nu ne-am decis cu cine vom colabora, dar separat de sălile noastre, dorim să deschidem măcar 40 de săli în București în care noi să avem partea de sloturi și operatorul de pariuri, partea de pariuri. Probabil după Entertainment Arena Expo ne vom decide. În orice caz, viitorul nostru partener, indiferent cum se va  numi el trebuie să fie un operator responsabil, să aibă o viziune cel puțin asemănătoare cu a noastră. Am primit foarte multe propuneri, de la oameni din industrie, lipsiți de orice scrupule pentru a deschide săli în zone unde predomina populația de etnie romă. De ce acolo ? Esplicația e simplă. Educația lor financiară, dar nu numai este destul de precară, în zonele astea merge să promovezi jocurile ca mijloace de îmbogățire rapidă. Oamenii mușcă, cum s-ar zice. Eu le spun, tuturor operatorilor din România și ar fi bine să le intre foarte bine în cap. Gameslot nu “calcă pe cadavre” pentru profit.

În situația în care aveți o astfel de abordare agresivă în zona jocului responsabil nu vă este teamă ca vă veți pierde clienți ?

Nu, ba din contră. Gameslot a apărut la cererea jucătorilor fix pentru că am această abordare, agresivă cum îi spuneți dvs., care până la urmă cred că este una corectă. Clientul are dreptul ca atunci când consumă un produs sau serviciu să știe ce consumă. Jocul e de noroc, ține de hazard. Nu îți garantează nimeni că vei pleca dintr-un astfel de loc pe plus.

Care a fost reacția industriei de gambling la vestea că Gameslot devine operator de jocuri de noroc și ce mesaj aveți pentru aceștia?

Reacțiile sunt împărțite. Unii se bucură că în sfârșit apare un operator responsabil, sunt alții dintre cei mai mulți care nu văd cu ochi buni prezența noastră. Asta este viața, eu sunt conștient că nu te poate iubi toată lumea, mai ales după ce au trăit experiența Asociației Gameslot care a fost destul de nemiloasă cu cei mai mulți dintre ei. Cât privește mesajul, acesta este simplu. Operatorii responsabili pot vedea în Gameslot un viitor partener în diferite proiecte, iar cei iresponsabili să se aștepte să îi eliminăm din piață. Avem mecanisme de marketing foarte bine puse la punct prin care putem face asta. 

Cu ce va susține Gameslot jucători cu adicție care au nevoie de ajutor?

Ajutoarele vor fi diferite, de la caz la caz. A fost o situație în care un psiholog din cadrul programului ,,Joc responsabil” a plătit din buzunarul lui cazarea la hotel unui jucător care își pierduse banii de chirie la jocuri și nu mai avea unde sta. Eu asta am aflat în timp ce eram într-o  emisiune, cu transmisie în direct la televizor. Sunt și situații în care unii jucători rămân și fără bani de mâncare, fără job și lista continua. Eu ca director al departamentului de joc responsabil din cadrul Gameslot, le-am pus colegilor pe masă toate aceste probleme și le-am cerut fiecăruia dintre ei să vină în cel mai scurt timp cu propuneri de soluții. Pe cele mai bune le voi aproba și vor deveni măsuri de sprijin pentru această categorie.  Ca toate celelalte departamente, și departamentul ,,joc responsabil” are prevăzut un buget destul de consistent, bani ce vor fi cheltuiți pe campanii de conștientizare, susținerea Asociației Joc Responsabil, cât și pentru susținerea jucătorilor cu adicție. Oferirea de sedințe de consiliere psihologică gratuită nelimitate, pe lângă cele două ședințe pe care le oferă Asociația Joc Responsabil, fiind doar una din măsuri. Gameslot fiind singura companie din domeniul jocurilor de noroc care oferă un asemenea sprijin consistent jucătorilor cu adicție.

După toate aceste masuri credeți că vor fi operatori care vă vor urma exemplul?

Eu nu cred, și nu am crezut niciodată în concurența care doarme. Sunt operatori pe piața jocurilor de noroc, care mai de milă, mai de silă au început să miște ceva în această direcție. Dacă ar fi să fac un top azi al operatorilor responsabili, operatorul Game World ar ocupa prima poziție, fiind operatorul cu cei mai mulți bani investiți în aceasta direcție și cele mai multe măsuri luate. Acesta fiind și unul din operatorii cu care mă aștept să ne batem.

Faptul că top manageri ajung să se bată în măsuri de protecție ale jucătorilor, nu e un lucru rău. Câștigători în toată această competiție vor fi consumatorii de jocuri. În plus de asta, genul asta de competiție vă arată și faptul că industria s-a maturizat.

Cel puțin eu așa văd lucrurile. Eu în toate firmele mele nu mă uit doar la profit, mă uit și la gradul de satisfacție al clienților mei. Pentru mine este foarte important ca clienții mei să fie mulțumiți în urma serviciilor furnizate de firmele mele. În domeniul jocurilor de noroc, majoritatea jucătorilor ajung să fie satisfăcuți doar dacă câștigă o sumă de bani, ceea ce din punctul meu de vedere nu e deloc în regulă într-o industrie care pretinde că furnizează entertainment.

Dacă ar fi să enumeri principalii competitori, care ar fi aceia?

Operatorul Game World care deține și sălile mai de cartier Bonus și City slot, Max Bet, Las Vegas care în ultimi ani au progresat destul de mult, urmați de Super Bet, Fortuna și Casa Pariurilor. Pe piața jocurilor de noroc aceștia sunt jucători destul de importanți cu care nu va fi așa simplu de concurat, dar nici imposibil. Majoritatea dintre ei, au în spate fonduri de investiții destul de importante. În plus de asta, primul din listă, operatorul  Game World, este cel mai aproape de ceea ce vrem noi să facem, în plus de asta are o echipă destul de bine pusă la punct și are o deschidere destul de mare la mai tot ceea ce este nou în această industrie, inclusiv în zona jocului responsabil, ceea ce pe mine mă determină să am o atenție mult mai sporită către acest competitor.

La nivelul Bucureștiului câte săli vor fi deschise?

Într-un orizont de 3 ani ne propunem să ajungem la minim 10 astfel de unități, care vor fi completate de cazinoul online gameslot.ro, domeniu pe care l-am și achiziționat deja.

La cât ajung costurile cu deschiderea unei săli de jocuri de noroc?

În primul rând ca să poți fi operator, trebuie să deții minim 85 de aparate. Fiecare dintre aceste aparate costă cât un autoturism Dacia Logan nou, la care se adaugă o serie de accesorii care ajung și acestea la câteva zeci de mii de euro. Pe lângă asta, se mai adaugă o serie de taxe 3.600 de euro/aparat sau post, taxa de autorizare, 400 de euro, tot per aparat taxa de viciu, taxă de licență.  Costuri cu amenajarea sălii de jocuri, cu chiria spațiului, cu salarii, cu free barul etc. Aici ține foarte mult de cât dorește operatorul să investească. Doar o sală de jocuri te duce la vreo 2 milioane de euro.

Credeți că există vreo posibilitate ca Gameslot să fuzioneze cu Game World, dar cu Max Bet?

În momentul de față, nu. Gameslot este în faza de start-up. Personal eu sunt în relații destul de amicale cu cei de la Game World, pe anumite proiecte nu exclud posibilitatea ca cele două companii să colaboreze. Referitor la Max Bet, Gameslot poate colabora cu aceasta doar la nivelul Asociației Romslot pe parte de legislație. În opinia mea Max Bet este un operator care este destul de în urmă, în cea ce privesc campaniile de responsabilizare socială. În opinia mea este o companie care este interesată doar de rubrica profit nu și de nivelul de satisfacție al clienților.  Până când nu își va revizui strategia de business, în sensul de a deveni un operator responsabil, nu poate fi partener în vreun proiect cu Gameslot indiferent cât de profitabil ar fi pentru noi. Este exclus total să lași drame în urma ta, și în același timp să fi partener cu Gameslot.

Există vreun model de operator după care Gameslot se poate ghida?

La nivel național, mai puțin. La nivel internațional, da. The Hippodrome Casino London, este unul din cazinourile din Europa pe care eu îl urmăresc des. Personal merg acolo în fiecare an să vad ce mai este nou în materie de entertainment și joc responsabil, dar nu numai.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

OFA UGIR: Viitorul producției agroalimentare va fi discutat la Iași pe 24 aprilie

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Universitatea de Științele...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv