luni, februarie 6, 2023

Cum folosim corect aerul condiționat

Must Read

Aparatele de aer condiționat sunt o soluție minunată pentru controlul calității aerului și al temperaturii din interior, de care poți beneficia pe tot parcursul anului. Utilizarea lor ne ajută să ne bucurăm de cele mai bune condiții de confort în casele noastre, indiferent de temperaturile de afară, și pot fi folosite într-un mod care nu ne afectează nici bugetul utilităților, cu puțin efort.

Dacă te întrebi cum se folosește corect aerul condiționat, ți-am pregătit câteva informații care îți vor fi de folos dacă încă nu te-ai decis care este cea mai bună setare pentru consum redus, cum să obții confortul ideal acasă cu ajutorul aerului condiționat și dacă sistemul de climatizare al casei este o investiție rentabilă sau nu.

  • Curăță frecvent filtrele

Un prim pas pentru a te bucura de sistemul de aer condiționat instalat acasă, este să te asiguri că filtrele acestuia sunt curățate periodic și schimbate atunci când este nevoie. Filtrele murdare înseamnă un aer neplăcut în interior, dar și un consum nejustificat de mare cauzat de funcționarea aparatului de aer condiționat.

Frecvența curățării sau a schimbării filtrelor depinde de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea camerelor, numărul de animale de companie din casă, calitatea aerului din exterior și tipul de filtru de aer cu care este echipat sistemul pe care îl folosești.

Asigură-te că filtrele sunt în stare bună, în special înainte de începerea verii, dacă aparatul de aer condiționat a fost nefolosit pentru o perioadă îndelungată. Procedurile simple de verificare și curățare a acestora te pot scuti de probleme de funcționare ulterior și îți pot asigura un aer curat și sănătos în casă.

  • Folosește un termostat inteligent pentru aer condiționat

Majoritatea producătorilor de sisteme de aer condiționat oferă aplicații special create pentru controlul acestora. Le poți descărca ușor și poți seta programul preferat de răcire sau încălzire, conectând aerul condiționat la un termostat inteligent. Poți crește eficiența energetică a aparatului, programând oprirea lui atunci când nu este nimeni în cameră, sau poți completa sistemul cu senzori de temperatură, creând condiții personalizate în fiecare cameră.

  • Evita temperaturile extreme în interior

Pentru o eficiență sporită a aparatului de aer condiționat, este esențial să menții în casă o temperatură constantă și să eviți schimbări bruște de temperatură. Acesta este cel mai frecvent întâlnit motiv pentru care aparatul de aer condiționat consumă mult prea multă electricitate și, la finalul lunii, factura te face să uiți de toate beneficiile pe care ți le aduce folosirea lui. Răcirea la putere maxima în timpul verii sau modul de încălzire turbo în timpul iernii poate fi foarte eficientă în atingerea temperaturii dorite într-un timp scurt, dar atenție la utilizarea frecventă a acestor setări. Pentru consum eficient, dar și pentru sănătatea ta și a membrilor familiei, este indicat să alegi o temperatură care să nu fie prea diferită de cea de afară. În timpul verii, de exemplu, păstrează aerul din interior la 23 – 26 grade Celsius, și folosește funcțiile de ventilare sau dezumidificare pentru un plus de confort.

  • Umiditatea și ventilarea optimă a aerului din casă

Funcțiile pentru ventilare și controlul umidității, cu care majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt dotate, te ajută să ții sub control consumul sistemului. Ventilatorul poate crea un curent plăcut de aer în toată camera iar funcția de dezumidificare poate asigura o umiditate între 30 % și 50% în interior, perfect pentru o senzație plăcută de răcoare. Un nivel prea mare al umidității poate duce la un disconfort crescut și necesitatea setării unei temperaturi mai mici a aerului condiționat. Pentru un ambient plăcut este nevoie să fie menținută în intervalul recomandat.

  • Nu amâna verificarea sau reparațiile sistemului

Pentru o funcționare corectă, verificările de rutină sau reparațiile – atunci când situația o impune – sunt obligatorii. Cu puțină atenție la detaliile de operare și la curățarea generală a sistemului, atât pentru unitatea interioară, cât și cea exterioară, aparatele de aer condiționat pot oferi aceleași beneficii pentru un timp foarte îndelungat. Însă, atunci când este nevoie, apelează la un specialist pentru repararea sistemului și nu îl folosi dacă este clar că are defecțiuni. Acest lucru poate duce la distrugerea prematură a aparatului de aer condiționat sau la un consum foarte mare de energie, și nici una din aceste consecințe nu este prea îmbucurătoare.

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului Summer Well

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului de muzică alternativă Summer Well, care va avea loc...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img