miercuri, ianuarie 15, 2025

Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – 24 februarie 2022

Evenimente Club Antreprenor

Redacția
Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Clubantreprenor.ro a organizat joi, 24 februarie 2022, Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare.

Partenerii evenimentului moderat de jurnalistul Constantin Rudnițchi, desfășurat în Sala Panoramic a hotelului Marshal Garden de pe Calea Dorobanților, au fost: Romania Green Building Council, Arggo, Paradise Tour, BencompArtsaniAlpha Bank și Studio ae.

Vă prezentăm mai jos concluziile acestei dezbateri, în ordinea vorbitorilor.

Dacă în 2020 realizările construcțiilor reprezentau 115,9% față de anul anterior, în 2021 au avut o realizare de doar 99,4%

„O construcție rămâne în picioare fie că este vorba de o clădire prezidențială, fie că este vorba de o construcție nerezidențială, peste ani lasă o amprentă privind modul prin care civilizația dintr-o țară a evoluat într-o anumită perioadă”, a punctat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Construcțiile au adus un plus de 0,5% la constituirea PIB-ului, la finalul anului 2020

Făcând o paralelă între modul în care sectorul construcțiilor a evoluat în anul 2020 și în 2021, Vladimir Alexandrescu consideră că această paralelă este una absolut necesară, fiind în măsură să ne ofere idei interesante pentru ce va urma în 2022.

„În 2020, un an care a fost foarte dificil pentru toate economiile lumii acest lucru reflectându-se și în viața economică a României, construcțiile au fost acel sector de activitate din țara noastră care a contribuit la diminuarea căderii. Respectiv, a fost unul dintre cele trei sectoare de activitate care au înregistrat anul 2020 pe plus și în felul acesta a contribuit la o micșorare a deficitului cu care s-a încheiat anul în materie de PIB. Anul 2021 s-a încheiat cu o creștere a PIB-ului de 5,6% față de anul precedent. Însă, industria construcțiilor nu a mai avut aceea participare pozitivă la constituirea produsului intern brut”, a menționat Vladimir Alexandrescu. 

Ce a dus la această scădere:

  • în cazul construcțiilor de clădiri în anul 2020 s-a înregistrat o creștere de 109,5%, cu o diferență procentuală de 3,6% în 2021, când s-a înregistrat un indice de realizare de 105,9%.
  • reparații capitale în 2020 am avut o creștere de 46%, indicele de realizare fiind de 146%, însă în 2021 realizările au fost de doar 77,4% față de anul anterior, marcând o cădere foarte importantă.
  • întreținere și reparații curente a fost înregistrată o scădere de la 124,4% (2020) la 92,1% (2021).

În ceea ce privește tipurile de construcții:

  • clădiri rezidențiale – 117% (2020) / 128% (2021) – singura categorie de lucrări unde s-a realizat un progres
  • clădiri nerezidențiale de la 110,9% am coborât la 88,6%
    construcții inginerești de la 119,5% am coborât la 93,8%

„Un semn care ar putea să fie bun, din punctul de vedere al anului 2022 îl constituie informațiile privind autorizațiile de construire”, a precizat purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Andrei Botiș, Președinte, Romania Green Building Council: Am muncit constant în promovarea conceptelor de sustenabilitate 

Unul dintre pilonii principali ai organizației este reprezentat de sistemul de certificare „Green Homes”, un sistem dezvoltat în România începând cu anul 2012-2013, care a evoluat de la an la an, preluând cele mai bune practici, la care au fost adăugate niște elemente care au adus plusvaloare atât sistemului, dar și pieței construcțiilor din România.

„În acest moment există peste 170 de criterii care se analizează atunci când apare o clădire la orizont. Sistemul „Green Homes” a fost dezvoltat în paralel cu un sistem de green finance prin care băncile comerciale oferă o dobândă preferențială tuturor celor care achiziționează un imobil într-o clădire certificată verde, acest sistem fiind dedicat construcțiilor rezidențiale. La nivel național avem, în acest moment, peste 50 de proiecte care totalizează aproape 15.000 de locuințe și a căror valoare ajunge la peste 2 miliarde de euro”, a explicat președintele Romania Green Building Council, Andrei Botiș.

Romania Green Building face parte din grupul de lucru al Președinției române pentru promovarea educației verzi în școli, discutând în cadrul acestui program de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Educației pentru a aduce elemente care pot fi adaptate în programul care urmează să fie lansat de minister.

Încă de la început, Artsani a fost orientat către meseriași și către specialiști

Activi pe piață încă din anul 2002, compania Artsani cu capital 100% românesc sărbătorește anul acesta 20 de ani de activitate, care presupune vânzare de materiale de construcții, amenajări interioare și exterioare, deține în acest moment două hipermarketuri în Ploiești și în Bușteni.

„Pe piața prahoveană și în zonele limitrofe putem spune că reprezentăm deja un partener de încredere și ne-am consolidat foarte bine în ceea ce privește nevoia prahovenilor de a găsi un magazin în care nu doar să găsească materialele necesare, ci și să înceapă și să finalizeze cu noi un proiect”, a explicat Alina Zgura, Director Operațional, Artsani.

De curând, Artsani a investit peste 4 milioane de euro pentru un nou spațiu de depozitare. Compania s-a remarcat prin faptul că a invesit permanent în calitatea serviciilor clienților.

Amintim câteva dintre serviciile care deservesc nevoile clienților la acest moment, enumerate de Directorul Operațional al companiei:

  • partea de consultanță pe care Artsani o oferă atât în cele două puncte de lucru, dar și direct în șantiere;
  • divizia de distribuție a companiei este formată dintr-o echipă care merge în șantier, pentru a discuta cu responsabilii de lucrare pentru a reuși să adapteze necesarul în funcție de bugete și de evoluția proiectului;
  • partea de fasonare oțel-beton;
  • partea de debitare produse laminate;
  • o politică de preț adaptată în funcție de dimensiunea proiectului
  • partea de transport la domiciliu – compania deține în acest moment o flotă de peste 70 autovehicule
  • partea de comenzi telefonice și un sistem de fidelizare, atât pentru clientul final, cât și pentru meseriașii din județul Prahova și județele limitrofe.

Radu Andrei, Director Comercial, Bencomp – „Lemnul compozit (WPC) – lemnul viitorului

Lemnul compozit face parte dintr-o gamă mai largă de materiale compozite, care sunt naturale sau artificiale și se pot realiza din două (cel puțin) sau mai multe componente care duc la nașterea unui produs nou, cu propietăți îmbunătățite față de fiecare dintre elementele componente.

„Nu există industrie sau domeniu în care să nu fie utilizat materialul compozit, de la industria militară trecând la industria mobilei sau în industria medicală. În România, materialul compozit a ajuns să fie cunoscut abia în ultimii 2 ani”, a menționat Radu Andrei.

Directorul Comercial al Bencomp, primul producător din România de astfel de profile, a explicat că lemnul compozit a fost inventat, în primul rând, pentru a înlocui lemnul. Prin îmbinarea celor două componente (plasticul și lemnul) nu se pierde nimic din calitatea, naturalețea și căldura lemnului, din prelucrabilitatea acestuia, dar se câștigă foarte mult pe zona de întreținere. Din acest motiv, lemnul compozit este utilizat în special pentru amenajări exterioare, având rezistență crescută la umiditate, la radiații UV, la insecte și mucegaiuri, exact acolo unde lemnul este vulnerabil.

„WPC-ul, acronim care provine de la cuvintele Wood Polymer Composite, surclasează lemnul natural, nu se fisurează, nu se așchiază, de aceea este foarte ușor de utilizat și întreținut. Costurile de întreținere sunt aproape 0: nu mai este nevoie de vopsire, de lăcuire periodică, pur și simplu se poate spăla cu un ijet de apă și cel mult cu o soluție diluată de detergent”, a adăugat Radu Andrei.

Elena Ștefănescu, Cofondator, Studio ae – Arhitectura construcțiilor eficiente energetic

Pentru această temă de discuție, Elena Ștefănescu, cofondatorul Studio ae a ales câteva exemple de proiecte din zona rezidențială, deoarece acestea reprezintă cea mai mare pondere din numărul total al autorizaților de construire care se emit într-un an. În anul 2020 s-au emis în jur de 60.000 de autorizații de construire, iar în 2021 cu 24% mai mult.

„Clădirile generează aproximativ 40% din consumul total de energie. Aici sunt incluse atât clădirile rezidențiale, cât și cele destinate spațiilor de birouri, precum și cele cu alte funcțiuni: școli, spitale etc. Deși nu ne-am gândi, clădirile consumă mai mult decât transporturile. Încă de acum 10 ani Directiva Europeană prevedea ca până în 2050 să se reducă cu 95% consumul de energie al clădirilor, comparativ cu anul de pornire 1990. Lucrurile au fost pregătite acum au devenit și obligatorii, prin legislație”, a menționat Elena Ștefănescu.

Studiul de caz pe care cofondatoarea Studio ae l-a ales a fost un cartier rezidențial, la care biroul de arhitectură lucrează și de unde au pornit de la un concept urban de la principii care țin cont de: comunitate, factorii sociali, factorii de construire.

„A crea și construi pe termen lung înseamnă să avem atât o vedere de ansamblu, cât și una de detaliu. Să privim de la modul în care sunt așezate și orientate către soare clădirile, până la ce materiale folosim și ce compoziție au acestea. În cazul acestui cartier, am ales orientarea majoritară în proporția cea mai mare a caselor să fie Est-Vest, o orientare de genul acesta ajută la ventilarea naturală, o însorire foarte bună, la un confort pe care cei care vor folosi clădirile îl vor avea. Pot să aibă, de exemplu, bucătăria orientată către Est și atunci dimineața își vor putea bea cafeaua cu lumina către Est sau poate către Vest. Atunci se asigură, din punctul acesta de vedere, o stare de bine , ajutând și pe partea de consum, la facturile de energie, aportul solar ajutând pe perioada iernii la diminuarea folosirii încălzirii convenționale”, a punctat cofondatoarea Studio ae.

Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor, ARGGO – Digitalizarea industriei de construcții

Potrivit unui studiu făcut de Valoria pentru anul 2020, motivul pentru care actorii din construcții nu adoptă atât de mult partea de transformare digitală, răspunsul de top a fost: „consumatorii noștri nu sunt digitali”, prin urmare nu avem un trai bun de a ne schimba sau de a inova din acest punct de vedere.

„O consecință în care putem ajunge în momentul în care nu avem viziunea și nu suntem pregătiți să inovăm pe o piață în care, în general, sectorul construcțiilor a fost destul de tradițional și nu a vrut să perturbe prea mult în zona de inovație”, a subliniat Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor, ARGGO.

Atât pe plan local, cât și pe plan global sectorul construcțiilor este al doilea cel mai puțin digitalizat, din punctul acesta de vedere, iar alte studii ne arată că Inteligența Artificială și noile tehnologii ne vor aduce la un plus exponențial de profitabilitate de până la 70%, potrivit studiilor.

Arggo Consulting este un furnizor tehnologic care-și propune să fie acel partener de încredere al industriei construcțiilor, prin care să ofere atât zona de consultanță de business, în a implementa bune practici, precum și partea de aplicații de business. Arggo este un partener de transformare digitală , în care acoperă tot spectrul de soluții și de servicii atât din zona de consultanță inițială, remodelarea proceselor de business și maparea acestora pe soluțiile potrivite, fie că sunt din zona de sisteme financiar-contabile, precum și aplicații foarte specifice care reprezintă acele provocări peste care e foarte greu de trecut: dificultățile de șantier.

Oriol Casellas Deig, CEO, Meta Estate Trust – “Parteneriatul dezvoltator – investitor: benefic pentru ambele părți“

Meta Estate Trust este o societate de investiție imobiliară, având în acest moment un capital de 16 milioane euro, având 136 de acționari, pregătindu-se totodată pentru listarea la bursă pe piața AeRO pentru luna mai a acestui an. Scopul companiei este să susțină financiar antreprenorii din domeniul imobiliar în dezvoltarea proiectelor lor.

„Una dintre cele mai mari dificultăți pe care o avem ca antreprenor este să obținem resursele financiare să ne desfășurăm activitățile, dorințele noastre și în România este complicat, în general, să obții o finanțare pentru proiectele pe care dorești să le dezvolți, lucru care este nedrept. Proiectele sunt bune, antreprenorii au experiență, astfel că investitorii (cum suntem noi) putem să-i oferim o șansă pe care instituțiile financiare nu o pot oferi, din cauza limitărilor și a flexibilităților financiare mai reduse. Astfel, antreprenorii și dezvoltatorii sunt nevoiți să apeleze la alte resurse pentru a finanța proiectele lor care, în general, nu sunt optime: să vândă la începutul proiectelor cu un discount extrem de mare sau să facă o parte cu constructorul, neavând trezoreria acolo. Datorită acestor probleme s-a născut Meta Estate Trust: în dorința de a sprijini acei dezvoltatori imobiliari care au proiecte bune, dar care au nevoie de o finanțare adițională”, a precizat directorul general al Meta Estate Trust, domul Oriol Casellas Deig.

Înregistrarea evenimentului poate fi văzută aici:

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Advertising Club Antreprenor

Ultimele Știri

Forumul de concurență, francize și antreprenoriat – 19 martie 2025

Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv, două organizații dedicate promovării inițiativelor educaționale și de dezvoltare în diverse domenii, au plăcerea de a...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor