luni, februarie 6, 2023

Interviu cu Florin Dobrescu, Proprietar și Fondator, 3R GREEN: Fluctuațiile din piața industriei reciclării nu ajută o colectare constantă a deșeurilor reciclabile

Must Read

Interviu cu Florin Dobrescu,

Proprietar și Fondator, 3R GREEN

Fluctuațiile din piața industriei reciclării nu ajută o colectare constantă a deșeurilor reciclabile

În general, toate programele de tipul Rabla pentru electrocasnice au adus un beneficiu mediului și consumatorilor.

3R GREEN oferă servicii de colectare, deșeurile urmând să devină materie primă pentru reciclatorii finali. Ce deșeuri colectați și care este particularitatea fiecăruia?

3R Green are o componentă foarte importantă în activitatea sa de colectare și transport deșeuri reciclabile „din poartă în poartă”, în peste 20 de localități din județele Ilfov și Giurgiu. Această activitate presupune o bună informare a cetățenilor despre produsele reciclabile, ce se face alături de reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT), cât și organizarea judicioasă a programului de colectare, împreună cu o logistică adaptată cantităților colectate.

Deșeurile reciclabile ce se colectează de la populație și se doresc a fi cât mai puțin contaminate sunt: plastic din ambalaje (HDPE, PP, PS, PET), hârtie, carton, sticlă și borcane, toate acestea colectate separat, în saci special destinați tipurilor de deșeu.

Cum apreciați colaborarea dintre firmele care colectează deșeurile și reciclatori, în regiunea București-Ilfov?

Economia circulară presupune o cât mai bună valorificare a materialelor utilizate la fabricarea diferitelor produse sau ambalaje, reutilizarea sau reciclarea lor după un ciclu de utilizare. Din păcate, fluctuațiile din piața industriei reciclării nu ajută o colectare constantă a deșeurilor reciclabile. Și mai mult, există tipuri de ambalaje ce nu se pot recicla în România (în general executate din material mixte – compozite).

Totodată, preluați de la companii și instituții deșeuri din echipamente electrice, electronice și electrocasnice, mobilier, lemn, sticlă, mochetă, textile etc. Cum vedeți cererea pentru aceste servicii, în ultimii ani? A contat programul Rabla pentru electrocasnice și acordarea unor vouchere verzi?

În general, toate programele de tipul Rabla pentru electrocasnice au adus un beneficiu mediului și consumatorilor. Pentru instituții, metodologia casării și predării de echipamente electrice, electronice și electrocasnice, mobilier, etc. este destul de greoaie și duce la depozitări pe termen îndelungat în sediile acestora, fără a le putea valorifica.

Aveți un parteneriat cu Hidroelectrica pentru ecologizarea lacurilor de acumulare. Cum decurge acest proiect?

Proiectul ecologizării lacurilor de acumulare a fost o provocare pentru noi toți. De la terestru la apa este o diferență destul de mare, mai ales din punct de vedere logistic, pregătirea personalului pentru condus și manevrat barca specializată, luarea în considerare a condițiilor meteo, temperatură, vânt sau precipitații.

Practic, avem o colaborare pe domeniul deșeurilor din lacurile de acumulare cu Hidroelectrica de aproape 4 ani. Din păcate, munca noastră și tot efortul ar putea fi diminuate dacă omul ar iubi mai mult natura și nu ar arunca la întâmplare diversele deșeuri pe care noi le colectăm (anvelope, PET, pungi de plastic).

Cine ar trebui să facă mai multe campanii de conștientizare și de informare asupra modalităților în care putem colecta și recicla corect deșeurile?

Campaniile de informare și conștientizare asupra modalităților de colectare și reciclare corectă a deșeurilor sunt absolut necesare și noi, cei de la 3R Green, le realizăm periodic și minuțios în localitățile în care activăm. Dar nu este suficientă doar informarea. Ca parteneri necesari, pentru succesul campaniilor, sunt: poliția comunitară, angajații de la salubritate și, în primul rând, implicarea responsabilă și legală a reprezentanților comunității (Primăria și Consiliul Local), indiferent din ce sursă vine finanțarea programului de informare.

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului Summer Well

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului de muzică alternativă Summer Well, care va avea loc...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img