Clubantreprenor.ro va organiza joi, 24 februarie 2022, Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare.
Evenimentul se va desfășura în sala Panoramic, etajul 5, hotel Marshal Garden – Calea Dorobanților, Nr. 50B, Sector 1, București. Totodată, conferința va putea fi urmărită online, prin ZOOM.
Partenerii conferinței sunt: Romania Green Building Council, Arggo, Paradise Tour, Bencomp, Artsani, Alpha Bank și Studio ae.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
10 decembrie: Future Energy Europe Summit, Ediția a IV-a
17 decembrie - Gala Club Antreprenor, Ediția a XVII-a
19 decembrie - Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Prezentare
Sectorul construcțiilor deține un rol important în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, prin impactul pe care calitatea construcțiilor o are asupra calității vieții și prin asigurarea mediului necesar celor mai multe dintre activitățile umane. Această industrie este importantă la scara economiei românești, generând peste 6% din PIB și asigurând peste 400.000 de locuri de muncă în anul 2019, în special pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici. Construcțiile reprezintă unul dintre principalii consumatori de produse intermediare (materii prime, produse chimice, echipamente electrice și electronice etc.), iar performanța energetică a clădirilor și eficiența resurselor în procesul de fabricație, transportul și utilizarea produselor pentru construcția de clădiri și infrastructuri au un impact considerabil asupra energiei, asupra schimbărilor climatice și asupra mediului.
Industria construcțiilor a crescut cu 16% în anul 2020, contribuind la atingerea unei rate mai reduse de scădere a PIB-ului național (doar -3,7%, față de estimările inițiale de 6-7 procente). Pentru anul 2021 se estimează un nivel al pieței similar cu cel înregistrat în 2020.
Piaţa totală a construcţiilor din România este evaluate de oficialii din industrie la circa 16 miliarde de euro, având un trend ascendent în ultimii ani. Din această valoare, materialele de construcţii reprezintă circa o treime, adică puţin peste 5 miliarde de euro. În această industrie activează aproximativ 80.000 de firme și peste 500.000 de angajați.
Antreprenorii generali din sectorul construcţiilor aşteaptă în continuare deblocarea unor proiecte majore de infrastructură care ar putea oferi numeroase oportunităţi.
Pe locul doi în preferințele antreprenorilor din construcții se regăseşte sectorul rezidenţial, un segment care s-a dovedit a fi profitabil indiferent de starea economică şi care a reuşit să atragă un interes sporit din partea investitorilor. Potrivit IBC Focus, acesta este un domeniu sigur, deoarece în continuare există cerere sporită pe piaţă, iar preţurile locuinţelor nu au avut de suferit atât de mult în perioada pandemiei.
Pe podium, alături de infrastructură şi rezidenţial, se află şi domeniul industrial. De acest segment se leagă o serie de investiţii puternice în perioada de pandemie când, o parte însemnată din comerţ s-a mutat în mediul online. Prin urmare, a intervenit şi necesitatea de a crea spaţii adecvate pentru depozitarea sau transportul mărfurilor. Investitorii au simţit un domeniu profitabil, drept urmare statisticile indică şi creşteri în ceea ce priveşte numărul de investiţii pe acest sector.
Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale și comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. Volumul total al tranzacțiilor a crescut de peste două ori și jumătate față de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată datele Colliers. Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.
Este de rmarcat faptul că vedem o preocupare pentru actorii implicați în domeniul imobiliar consultanți – arhitecți, agenți, ingineri – constructori, dezvoltatori, chiriași, bănci finanțatoare și investitori pentru construcții sustenabile și măsuri pentru reducerea poluării.
Organizatorii își propun ca la Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare să se vină cu propuneri și soluții despre stimularea industriei construcțiilor și pentru atragerea de forță de muncă în sector.
Teme de discuție
Evoluția în 2021 și perspectivele din acest an ale următoarelor segmente ale industriei construcțiilor: infrastructură publică; retail; rezidențial; birouri; industrial & logistics; hoteluri;
Finanțarea sectorului de construcții;
Strategiile de dezvoltare ale celor mai importanţi jucători din industrie;
Efectele scumpirii materialelor de construcții;
Importanța agenților imobiliari în dezvoltarea industriei;
Digitalizarea industriei de construcții;
Când vom avea noile PUZ-uri în București?;
Consultanță juridică în domeniul imobiliar și construcții;
Vorbitori
Vladimir Alexandrescu, Purtător de cuvânt, Institutul Național de Statistică
Andrei Botiș, Președinte, Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi)
Alina Zgura, Director Operațional, Artsani
Radu Andrei, Director Comercial, Bencomp – „Lemnul compozit (WPC) – lemnul viitorului”
Elena Ștefănescu, Fondator, Studio ae – Arhitectura construcțiilor eficiente energetic
Alexandru Tănasă, Digital Business Advisor, ARGGO – Digitalizarea industriei de construcții
Oriol Casellas Deig, CEO, Meta Estate Trust – “Parteneriatul dezvoltator – investitor: benefic pentru ambele părți“
Moderator:
Constantin Rudnițchi, analist economic
Agenda
08,45 – 09,15: Înregistrare participanți
09,15 –12,45: Prezentări și dezbateri
12,45 – 13,45: Prânz și discuții informale
Contact
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor
mircea.fica@clubantreprenor.ro, 0732.903.216