sâmbătă, octombrie 23, 2021
Abonament 2021 ClubAntreprenor.ro

Interviu cu Alina Popescu, Partener Fondator, MPR Partners: Avem ambiția de a cuceri noi piețe

Must Read

Flanco dă startul campaniei de Black Friday

Flanco organizează între 22 octombrie și 30 noiembrie a unsprezecea ediție a campaniei Black Friday Retailerul a pregătit...

Green Deal, oportunitate pentru dinamizarea transportului pe Marea Neagra și Fluviul Dunărea

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat, joi,...

ANCOM: Peste 8 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul

În cei 13 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor libertatea de a-și alege...

Interviu cu Alina Popescu,

Partener Fondator, MPR Partners

Avem ambiția de a cuceri noi piețe

 

MPR Partners este prima societate de avocatură din România care deschide un birou la Londra. Ce a stat la baza acestei extinderi?

În primul rând, feedback-ul extraordinar primit de la clienți în mod constant, ne-a oferit încrederea că ne putem compara favorabil cu nivelul de calitate al serviciilor oferite de firmele internaționale. În al doilea rând, capacitatea de a gestiona proiecte localizate în alte jurisdicții (cross-border), și solicitările din ce în ce mai numeroase ce ne-au fost adresate de clienți în acest sens, ne-au dat posibilitatea de a configura un business care depășește granițele României. În al treilea rând, oportunitățile oferite de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, extraordinara piață de servicii avocațiale de acolo și enorma cantitate de business care se regăsește la Londra ne-au determinat să alegem această locație pentru deschiderea primului nostru birou extern.

Mediul de afaceri și societatea din Marea Britanie trece prin transformări profunde, după ieșirea din Uniunea Europeană. Ce oportunități sunt pentru avocații care consiliază firme, instituții și persoane fizice din UK?

Acolo unde pesimiștii au văzut motive de îngrijorare (și nu au fost puține persoane care au pus sub semnul întrebării această mișcare), noi am văzut o extraordinară oportunitate. Evident, aceste profunde transformări se reflectă și în modificări semnificative la nivel legislativ, iar orientarea actuală în Marea Britanie pare să fie în sensul simplificării și îmbunătățirii cadrului legislativ în vederea atragerii și stimulării investițiilor. Evident, acest lucru profită firmelor de avocatură, care vor fi chemate să consilieze clienții cu privire la aceste modificări. În plus, un volum crescut de business nu face decât să ajute avocații, a căror potențială piață se lărgește în mod corespunzător. De altfel, se pare că Marea Britanie este în prezent cea mai atractivă locație pentru investiții din Europa, conform unor studii publicate recent de guvernul britanic. Reversul este, desigur, cel al unei competiții acerbe, unde trebuie să fii cel mai bun, cel mai rapid, cel mai inovativ și cu cel mai înalt nivel de client, provocare pe care am ales să o acceptăm. Este, evident, foarte mult de muncă pentru crearea unui business solid și autosustenabil la Londra, dar credem că eforturile, constanța, principiile și excelența care ne ghidează pe toate planurile, ne vor fi răsplătite.

Potrivit statisticilor oficiale, în 2021 aproape 100.000 de români erau fondatori activi în ultimii cinci ani ai unor companii în Marea Britanie, locul doi între cetățenii străini după cei din Republica Irlanda. Cu ce servicii veniți în întâmpinarea acestor antreprenori?

Unul dintre motivele pentru care ne-am dorit să deschidem un birou extern a fost ambiția de a cuceri noi piețe. Acest lucru credem că ne apropie de antreprenorii români aflați în Marea Britanie, și credem că businessurile din România ar trebui sprijinite în acest sens de către statul român.

Vedem în prezent unele programe axate pe întoarcerea diasporei, dar nimic semnificativ în sensul sprijinirii expansiunii antreprenorilor români pe plan extern. Eforturile depuse pe plan intern în legătură cu dezvoltarea economiei naționale sunt extrem de importante, desigur, dar la fel de importantă este expansiunea internațională. Nu întâmplător, economiile cele mai puternice au beneficiul existenței a numeroase corporații prezente la nivel global. Credem că ar trebui să existe o anumită solidaritate și o puternică mișcare de lobbying în acest sens, din partea antreprenorilor români.

Pe lângă mândria națională și îmbunătățirea imaginii economiei românești, acest lucru poate aduce beneficii economice palpabile, rezultate, spre exemplu, din repatrierea profiturilor, precum și din potențialele sinergii între afacerile românești de pe plan intern, și cele aflate în străinătate, ceea ce ar putea conduce la coagularea unor resurse importante.

De altfel, în speranța de a atrage cât mai multe persoane interesate de coeziunea antreprenorilor și profesioniștilor români, precum și pentru a explora sinergii dintre aceștia și eventualii investitori interesați de România și de afacerile românești, am creat de curând un grup Meetup dedicat antreprenorilor și profesioniștilor români din Marea Britanie, al cărui prim eveniment va avea loc pe 7 octombrie, la Londra. În același scop, de altfel, am devenit de curând și membri fondatori ai British-Romanian Chamber of Commerce.

Cât privește serviciile cu care putem veni în întâmpinarea antreprenorilor din Marea Britanie, fie ei români sau străini, acestea constau, pe de o parte, în asistență juridică și fiscală în vederea extinderii în Uniunea Europeană și/sau în legătură cu aspecte legate de Brexit, iar pe de altă parte în servicii complete de management al aspectelor juridice și fiscale aferente proiectelor de afaceri desfășurate în orice alt stat. Nu în ultimul rând, la Londra putem oferi asistență juridică de nișă în domenii precum concurență, servicii financiare, tehnologie și protecția datelor cu caracter personal, în cooperare cu parteneri locali.

Care sunt deosebirile dintre sistemul juridic din UK și cel din țara noastră?

Deosebirile sunt nenumărate, și fundamentale. Spre exemplu, este binecunoscut sistemul precedentelor din Marea Britanie, care presupune că o instanță de judecată va fi ținută de hotărârile emise de o instanță superioară, într-un dosar în care faptele și problemele de drept sunt suficient de apropiate. Totodată, în Marea Britanie nu există un document numit constituție, ceea ce face ca ordinea constituțională să fie bazată, printre altele, pe uzanțe politice și constituționale care nu au forță obligatorie dar sunt urmate cu religiozitate, în virtutea tradiției.

Un alt punct major de divergență este acela că, în virtutea principiului suveranității parlamentare, instanțele de judecată nu au posibilitatea de a cenzura acte emise de parlamentul britanic (cum o poate face, spre exemplu, Curtea Constituțională din România) iar în cazul unor discrepanțe dintre Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care în România prevalează asupra dreptului intern) și dreptul englez, instanțele de judecată pot cel mult să emită declarații de incompatibilitate, pe care parlamentul britanic este liber să le urmeze, sau nu. De cealaltă parte, instanțele engleze au o libertate mult mai largă de a interpreta legea, conceptul de “echitate” jucând un rol mult mai mare în sistemul de drept englez și permițând instanțelor să corijeze situațiile în care o interpretare strictă a legii ar conduce la situații inacceptabile. Din nou, acestea sunt doar câteva exemple, diferențele fiind foarte multe.

Sunteți clasați constant pe primele paliere ale avocaturii în România și la nivel international. Cât de importante sunt aceste recunoașteri ale muncii dumneavoastră?

Recunoașterea este importantă din mai multe puncte de vedere, cel mai evident fiind, desigur, avantajul unei vizibilități sporite și al unei reputații accentuate. Pe lângă aceasta, importantă este satisfacția lucrului bine făcut și a validării eforturilor uriașe depuse în acest sens. Atunci când construiești o afacere de la zero, și ea se dezvoltă până la punctul la care este recunoscută pe plan intern și extern, mulțumirea este extraordinară.

Interviu apărut în revista Club Antreprenor, ediția septembrie 2021

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Flanco dă startul campaniei de Black Friday

Flanco organizează între 22 octombrie și 30 noiembrie a unsprezecea ediție a campaniei Black Friday Retailerul a pregătit...

Green Deal, oportunitate pentru dinamizarea transportului pe Marea Neagra și Fluviul Dunărea

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat, joi, 21 octombrie, evenimentul „Valorificarea transportului...

ANCOM: Peste 8 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul

În cei 13 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor libertatea de a-și alege cea mai potrivită ofertă pentru...

Allview va lansa campania Black Days,o nouă interpretare a ediției de Black Friday 2021

Campania se va derula în perioada 22 octombrie – 15 noiembrie 2021, iar ofertele vor fi incluse treptat, în mai multe episoade. Produsele...

Platforma de marketing automatizat Retargeting Biz revoluționează sectorul de e-mail marketing aducând magazinelor online newslettere personalizate, cu creșterea vânzărilor cu peste 12% încă din...

Odată cu lansarea noii platforme în luna Septembrie, compania autohtonă Retargeting Biz, ce operează pe 4 piețe europene (România, Ungaria, Grecia și Bulgaria) a...
- Advertisement -

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -