Transmitem mai jos un comunicat din partea UPLR (Uniunea Profesiilor Liberale din România).
Uniunea Profesiilor Liberale din România susține poziția și demersurile Uniunii Naționale a Barourilor din România în apărarea principiilor potrivit cărora avocatul nu poate fi asimilat clientului și nu răspunde penal pentru susținerile sau consultațiile oferite justițiabililor în interpretarea legii. Aceste principii sunt general cunoscute și valabile în orice țară civilizată.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 mai 2025: Cum reducem fenomenul contrafacerilor?, Ediția a V-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Totodată, acestea nu sunt privilegii pentru avocați, ci garanții ale dreptului la apărare pe care îl au toți cetățenii.
Temeri grave în rîndul avocaților și a altor profesii juridice și conexe
Fără a comenta hotărârea judecătorească dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și nici vinovăția sau nevinovăția avocatului de la care au pornit protestele confraților săi, anumite aspecte din documente aflate deja în spațiul public produc temeri grave nu numai avocaților ci și altor profesii juridice și conexe. O interpretare a rolului și atribuțiilor legale ale avocatului ca acte de complicitate sub argumentul ca acestea „pot îmbrăca orice formă, inclusiv simpla prezență a unei persoane alături de autorul infracțiunii, astfel încât să i se dea acestuia siguranța sau încrederea că acțiunile sale sunt sortite succesului” este de natură să inspire teama de a mai oferi servicii clienților, dacă există vreo suspiciune de vinovăție a acestora. Dacă avocații au fost trași la răspundere pentru asemenea lucruri, ei fiind datori să apere și vinovați și nevinovați, înseamnă că și alți profesioniști din domeniul liberal ar putea fi chiar și mai expuși unor asemenea interpretări.
Restaurarea garanțiilor dreptului la apărare
De aceea, credem că astfel de breșe în sistemul de justiție nu pot fi trecute cu vederea și autoritățile competente trebuie să ia de urgență măsuri pentru restaurarea garanțiilor dreptului la apărare.