luni, februarie 6, 2023

SPIA: Creșterea nivelului de conștientizare și prevenția, primele soluții pentru reducerea fraudei în mediul de business

Must Read

Frauda comisă de angajați a generat companiilor, la nivel global, pierderi de 3.6 miliarde USD,  în 2019

  • Din cauza fraudei comise de angajați, numită și frauda ocupațională, companiile pierd anual 5% din venituri;
  • În lume, industria bancară înregistrează cele mai multe astfel de fraude, iar mineritul cele mai mari pagube;
  • Pierderea medie generată de frauda ocupațională în energie, retail și telecom a depășit 200.000 USD/ înșelătorie;
  • SPIA, liderul noii generații de investigatori privați din România, se implică în creșterea gradului de conștientizare a riscurilor de fraudă și a măsurilor de prevenție existente.

SPIA, Secret Private Investigations Agency, companie aflată în topul furnizorilor de servicii de investigații corporate, se alătură International Fraud Awarness Week, mișcare prin care profesioniștii antifraudă din întreaga lume vor să atragă atenția asupra fenomenului fraudelor în domeniul de business și a impactului negativ pe care acestea le generează la nivel de economie mondială, dacă nu sunt luate măsuri la timp.

Asociația Examinatorilor de Fraudă Certificați (ACFE) marchează, în perioada 15-21 noiembrie, International Fraud Awareness Week, cu scopul de genera un dialog în interiorul organizațiilor și al companiilor, despre cât de importantă este prevenirea fraudelor, pentru întreaga societate.

De peste 15 ani, timp de o săptămână la mijlocul lunii noiembrie, profesioniști în investigaţii antifraudă din întreaga lume dezbat fenomenul fraudelor ocupaționale, pierderile pe care le generează fraudatorii companiilor, contextul care permite dezvoltarea unui astfel de fenomen într-un sector economic sau altul, motivația din spatele fraudelor și chiar portretele robot ale fraudulenților.

Ne alăturăm acestei mișcări internaționale pentru că știm cât de importantă este educarea și creșterea capacității de apărare a organizaților și a companiilor împotriva fraudelor, mai ales în noul context economic. Datoria noastră, a investigatorilor privați, este nu doar să lucrăm, alături de companii, pentru a identifica și documenta frauda ci și de a convinge mediul de business că prevenția antifraudă există și este mult mai puțin costisitoare decât pagubele provocate de fraudă. Chiar dacă România este o piață tânără, în formare,  în ceea ce privește industria serviciilor de investigații private, experiența spețelor investigate până acum și probarea unor fraude de până la 2 milioane de euro ne oferă o radiografie complexă atât asupra riscurilor cu care se confruntă cât și asupra instrumentelor și procedurilor pe care companiile le au la dispoziție pentru a anticipa sau limita pierderile suferite”, a declarat Marius Porceanu, fondator și CEO al SPIA – Secret Private Investigations Agency, liderul noii generații de investigatori privați din România.

Raportul privind frauda și abuzul ocupațional, realizat de Asociația Examinatorilor de Fraudă Certificați (ACFE) arată că anual, companiile, instituțiile statului și asociațiile non-profit pierd în medie 5% din venituri din cauza fraudelor comise de proprii angajați sau chiar de către acționari, prejudiciul creat la nivel global, în 2019, de către aceștia fiind estimat la peste 4.400 miliarde USD. Experții antifraudă au luat în considerare pentru raportul din acest an 2.504 cazuri din 125 de țări care au generat companiilor afectate pierderi de 3.6 miliarde de dolari, pierderea medie cauzată depășind 1.5 milioane de dolari.

Cele mai vizate sectoare

Conform raportului, deși în topul celor mai vizate sectoare la nivel mondial s-au aflat anul trecut industria financiară, administrația publică și industria producătoare, cele mai mari prejudicii au fost generate de fraudele din sectorul minier, energie și telecomunicații, cu pierderi care depășesc 200.00 de dolari pe fiecare caz.

În România, printre cele mai vizate sectoare pentru comiterea de fraude se numără asigurările, retailul și energia, industria bancară fiind mult mai puțin expusă riscurilor, cel mai probabil datorită măsurilor luate în timp”, explică fondatorul SPIA. Marius Porceanu confirmă de asemenea constatările experților ACFE potrivit cărora multe companii încearcă să rezolve intern cazurile de fraudă, chiar dacă nu dețin infrastructura necesară, dar spune că această decizie ține mai degrabă de cultura organizației decât de resursele financiare pe care le au la dispoziție companiile.

O investigație pentru depistarea unei fraude poate dura de la câteva luni la câțiva ani și implică folosirea unei echipe dedicate și cu expertiză în acel domeniu. O companie nu poate dizloca ani de zile o singură echipă pentru un singur caz, de aceea șansele de a soluționa intern cazuri complexe sunt mult mai mici în cazul folosirii exclusive a resurselor interne”, spune expertul în investigații private. Acesta ar putea fi și unul dintre motivele pentru care raportul întocmit de ACFE pentru anul 2019 arată că Europa Centrală și de Est, alături de Asia Centrală și de Vest, sunt printre regiunile cu cea mai mare rată de nerezolvare a prejudiciilor.

În timp ce Europa Occidentală înregistrează cele mai bune rezultate în materie de recuperare a prejudiciului, în Europa Centrală și de Est și Asia Centrală și de Vest, 61% dintre firme nu reușesc să obțină nimic de la autorii infracțiunilor, indică ”Raportul privind frauda și abuzul ocupațional”.

Despre SPIA România

Liderul noii generații de investigatori privați din România, SPIA – Secret Private Investigations Agency, are o vastă experiență în investigații antifraudă și supraveghere privată, atât în plan preventiv, prin identificarea imediată a factorilor generatori de risc, cât și în plan ofensiv, prin intervenția efectivă și destructurarea grupurilor ilicite identificate.

Peste 80 de membri ai echipei, angajați și colaboratori din toată țara, cu atestat și specializare în investigații informative și supravegheri operative, deservesc companii multinaționale din domenii variate, precum asigurări, energie, agricultură, imobiliare și investiții.

Profesionalismul, integritatea, încrederea și discreția totală cu care își desfășoară activitatea, au făcut ca SPIA să fie percepută drept un partener de nădejde ce oferă calitate de neegalat, conform auditului extern de marketing și percepție desfășurat în prima jumătate a anului 2020.

Fondată în 2012 cu capital integral românesc, compania a evoluat constant și s-a dezvoltat nu doar din punct de vedere al numărului de angajați sau al spețelor soluționate cu succes, ci și în ceea ce privește specializările și certificările obținute.

Metodele de lucru și echipamentele utilizate respectă cu strictețe standarde internaționale de calitate, compania având implementate norme privind managementul calității (ISO 9001), securitatea informațiilor (ISO 27001) și managementul sănătății și al securității în muncă (ISO 45001).

Aflată pe un trend ascendent încă de la înființare, SPIA a obținut locul I și II în Topul Național al Firmelor la categoria Servicii, Activități de Investigație, oferit de Topul Național al Firmelor în 2016, 2019 și 2020, și locul II la în Topul Firmelor la categoria Servicii, Activități de Investigație, oferit de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului Summer Well

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului de muzică alternativă Summer Well, care va avea loc...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img