sâmbătă, iunie 15, 2024

Continental – Istorie și inovație

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Cine este Continental

Fondată în Hanovra, Germania, în 1871, compania ajută oamenii din întreaga lume să-şi transforme ideile de mobilitate în realitate. Tehnologiile, sistemele și soluțiile pe care le propune fac mobilitatea și transportul mai durabile, mai sigure, mai confortabile, mai personalizate și mai accesibile. Ca furnizor auto şi partener industrial, Continental oferă soluţii care ajută la menţinerea siguranţei şi sănătăţii oamenilor, la protejarea mediului înconjurător și mai multe oportunități persoanelor pentru a-şi modela propriul viitor. În prezent, angajații Continental din întreaga lume dezvoltă noi soluţii pentru mobilitatea viitorului.

În 8 octombrie 1871 este fondată la Hanovra societatea Continental-Caoutchouc- und Gutta-Percha Compagnie. Producţia în fabrică include produse din cauciuc moale, materiale gumate și anvelope solide pentru trăsuri și biciclete. În 1908, Continental inventează janta demontabilă pentru automobilele de tip sedan – o inovaţie remarcabilă care ajută la economisirea de timp și efort la schimbarea anvelopelor.

În următorii 80 de ani, companie se remarcă prin inovațiile aduse industriei și dezvoltarea portofoliului, atât în ceea ce privește anvelopele, cât și alte produse din cauciuc: benzi transportatoare (folosite în industria minieră), suporturi hidro-elastice (reducerea nivelului de zgomot al motoarelor), furtunuri (în diverse operațiuni de producție) etc. Tot în această perioadă, compania a achiziționat producătorii de anvelope Semperit (din Austria) și General Motors (din SUA).

Între anii 1988 și 2001, Continental a continuat extinderea la nivel internațional prin deschiderea de noi fabrici, noi achiziții (Barum), dezvoltarea diviziei ContiTech și înființarea diviziei Automotive, pentru a crește activitatea pe partea sistemelor electronice din industria auto (Continental preia fabrica de frâne şi cadre auto a unei companii americane active la nivel global, a cărei bază este Alfred Teves GmbH din Frankfurt pe Main și îşi consolidează activitățile de pe piața în creștere de electronice auto prin achiziționarea Temic, o companie internaţională specializată în electronică).

În anul 2000, compania își începe activitatea în România, la Timișoara. În anii care urmează, rând pe rând, Continental a deschis noi fabrici și centre de cercetare și dezvoltare în România, la Timișoara, în Sibiu, Iași, Brașov, Carei și Nădab.

20.000 de angajați

În perioada 1999-2019, Continental a investit circa 1,8 miliarde euro în activităţile din România. Toate cele 5 arii de activitate Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental este partener într-un joint-venture în Iași şi are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. Continental avea la finalul anului 2019, aproximativ 20.000 de angajaţi, din care o treime sunt ingineri și informaticieni în centrele de cercetare și dezvoltare și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Tehnologii. Tendințe. Inovație

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2019 o cifră de afaceri de 44,5 miliarde de euro și are în prezent peste 230.000 de angajați în 59 de țări și piețe.

În ultimii 20 de ani, industria automotive a cunoscut o schimbare abruptă: dezvoltarea într-un ritm accelerat a tehnologiilor care au ajutat tot mai mult la o circulație tot mai sigură. Pas cu pas, mașinile au integrat tehnologii care permit „dialogul“ între ele, care presupun acordarea unei independențe tot mai ridicate autovehiculului (deja, cruising chauffeur se găsește pe tot mai multe autovehicule, iar folosirea inteligenței artificiale este o realitate), precum și tehnologii care vizează o mobilitate cât mai curată (categorie în care intră mașinile hibrid și cele electrice, precum și tehnologiile dezvoltate care fac tot mai „curate“ vehiculele cu propulsie convențională).

Tehnologii eficiente din punct de vedere al mediului și acceptate social sunt ingredientele cheie pentru un ecosistem al mobilității sănătoase. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre inovatoare.

Continental este un lider tehnologic în sectorul auto și una dintre direcțiile în care compania desfășoară o activitate intensă vizează dezvoltarea de soluții inovatoare de software și hardware pentru interiorul mașinii, siguranță, motor și transmisie, precum și sisteme de navigație și instrumente pentru mașini viitoare și vehicule comerciale.

Soluții smart city

Iar viitorul în mișcare înseamnă inovație. Compania lucrează și în direcția smart city – clean mobility. Conectivitatea și dezvoltarea urbane reprezintă un drum care asigură o creștere durabilă. Continental România oferă, din 2017, în parteneriat cu Primăria Timișoara și Orange România, experiența unui smart city locuitorilor și turiștilor din Timișoara. Cetățenii se pot bucura de Internet Wi-Fi gratuit securizat în Piața Victoriei, Piața Unirii și Piața Libertății, prin simpla selectare a rețelei „Continental Free Wi-Fi”. Prin inițiativa Continental România, Primăria Timișoara are acces la platforma City analytics oferită de Orange prin care municipalitatea va putea utiliza informații necesare utile în gestionarea fluxului de turiști din Timișoara.

Din 2019, într-un proiect împreună cu municipalitatea din Sibiu, compania oferă, în parteneriat cu Orange, acces gratuit la wi-fi în peste 100 de autobuze ale societății de transport în comun, iar municipalitatea poate folosi platforma pusă la dispoziție de Orange pentru a interacționa cu oamenii.

Soluții smart city pentru locuitori și turiști sunt oferite deja de mai multe orașe. Putem vorbi despre aplicații de descoperire a orașelor, de mobilitate urbană, conectivitate (soluții care pun în valoare contribuția companiilor cu profil tehnologic multinaționale și a celor autohtone în colaborare cu universitățile) și multe altele. Tehnologii dezvoltate ce vin în sprijinul fluidizării traficului, precum intersecția inteligentă, al optimizării transportului public (aplicații de ridesharing și de identificare a locurilor libere din parcare), al dezvoltării soluțiilor ecologice și de mediu, al digitalizării și servitizării sunt susținute de autorități și sprijinite și chiar inițiate de mediul economic privat.

În locațiile noastre din România accentul este pus pe inovații tehnice, proiecte pilot și găsirea de soluții eficiente în toate ariile de afaceri: cercetare, dezvoltare și producție. Pentru angajați, acest lucru a însemnat, de la început, să lucreze cu cele mai noi tehnologii, să fie parte și să coordoneze adesea proiecte provocatoare în echipe internaționale.

Proiectele comune cu locații din întreaga lume, interacțiunea cu oameni noi, schimburile multiculturale, călătoriile de afaceri pe care angajații din România le-au avut de-a lungul timpului în străinătate, au influențat semnificativ așteptările lor cu privire la calitatea vieții în orașele de origine și în țară. Standardele lor s-au ridicat și au dorit să aibă aceleași oportunități ca și cetățenii țărilor mai dezvoltate.

Astfel, orașele în care compania își desfățoară activitatea s-au dezvoltat și datorită investițiilor și angajaților Continental, ridicând nivelul și calitatea vieții, oferind astfel condiții pentru inginerii și specialiștii români să lucreze la un nivel înalt de tehnologie și să rămână în țară.

Investiții recente

Continental a început în acest an lucrările pentru extinderea centrului de cercetare și dezvoltare din Timișoara, investiție plănuită de 33 de milioane de euro. Clădirea a fost proiectată pentru o capacitate de până la 1.700 de locuri, precum și o zonă de testare și validare completă a produselor dezvoltate în cadrul companiei.

„Competențe noi sunt necesare în mod constant în această industrie, cum ar fi Inteligența Artificială, cloud, securitate cibernetică, industria 4.0, orașe inteligente etc., iar compania își asumă un rol de lider tehnologic. Noile competențe înseamnă dezvoltarea de noi produse, modelarea noilor modele de afaceri și proiectarea de noi concepte moderne de colaborare și operare, respectiv realizarea unui ambient cât mai potrivit și adaptat unui stil de muncă futurist. Mă refer aici la crearea de spații deschise care permit interacțiunea dintre colegi, flexibilitate în ceea ce privește modul de a-și desfășura activitatea, oportunități de alternare facilă de la un format de lucru menit să asigure nevoia de concentrare individuală la unul colaborativ, interactiv și creativ, care duce la idei noi ce pun viitorul în mișcare. Chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, la Continental continuăm să investim în viitor. Continuăm să oferim performanță, indiferent dacă vorbim despre produsele sau serviciile oferite, astfel că identificăm constant oportunități de a ne menține agili, de data aceasta prin investiția într-o clădire nouă”, explică Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

Compania a finalizat tot în acest an și lucrările pentru extinderea clădirii de birouri din Iași. Construcția nouă are 8 niveluri, o capacitate de până la 1.700 de locuri și cuprinde o zonă de testare și validare completă a produselor dezvoltate în cadrul companiei, precum și spații de relaxare, săli de conferință, bucătării. Întreaga clădire are un concept nou și modern de design interior, cu spații verzi integrate.

Anul trecut, Continental a inaugurat la Sibiu un nou modul de producție și o nouă clădire dedicate activităților de cercetare și dezvoltare, după o investiție de 32 de milioane de euro.

Acestor investiții majore li se adaugă și alte investiții în echipamente și sisteme care vizează dezvoltarea industriei 4.0 în fabricile de anvelope, componente electronice și ContiTech.

Accent pe educație

Continental este inițiator și participant la reintroducerea sistemului dual de școală profesională la Colegiul Energetic Regele „Ferdinand I” din Timișoara încă din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil. De asemenea, compania a sprijinit în același fel Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu“, din Carei, s-a implicat în dezvoltarea Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov și, de doi ani deja, susține învățământul profesional dual și în Sibiu unde, prin colaborarea cu Colegiul Tehnic „Independența”, a creat patru clase – una în 2018, două în 2019 și a patra în 2020, elevii acestora urmând a-și desfășura practica în cadrul locației.

Din 2012 până în prezent, compania a investit sute de mii de euro în dotarea cu echipamente a unităților de învățământ, cazare, masă și transport pentru elevi, precum și pentru promovarea acestui tip de învățământ la nivel de județ, precum și la nivel național. Specializările în care sunt pregătiți elevii susținuți de Continental sunt: operator CNC, electronist, electrician, lăcătuș mecanic, electromecanic și sculer matrițer.

“Școala Profesională Duală este locul care aduce valoare adăugată economiei. România și companiile din țară pot atrage investiții noi și pot crea locuri de muncă adiționale pe plan național doar dacă există personal calificat care să asigure o productivitate și o calitate excelentă a muncii. Acesta a fost și rămâne argumentul principal pentru care Continental a fost una dintre firmele care a militat în 2012 pentru reintroducerea acestui sistem educațional și continuă să se implice în formarea viitorilor meseriași. Suntem mândri de cei peste 400 de absolvenți și actuali cursanți ai școlilor profesionale partenere. Elevii de azi sunt viitorii noștri angajați. Împreună putem face diferența“, spune Christian von Albrichsfeld.

În ceea ce privește parteneriatul cu universitățile, această colaborare este esențială: aproximativ o treime din cei 20.000 de angajați ai Continental în România sunt ingineri și specialiști IT în centrele de cercetare și dezvoltare ale companiei din Iași, Sibiu și Timișoara. Acest lucru înseamnă că toți contribuie la dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Contribuția lor este esențială pentru o mobilitate curată a viitorului.

Parteneriate solide cu universitățile din România

Compania a pus bazele unor parteneriate de lungă durată cu universități din întreaga țară, printre care Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universitatea „Al. I. Cuza“ și Universitatea „Gh. Asachi“ din Iași, situate în orașele în care există locații Continental, precum și cu instituții de învățământ superior din întreaga țară. Spre exemplu, anul acesta, împreună cu universitățile partenere încep studii aprofundate pe Cybersecurity și Machine Learning, Cloud Computing sau Big Data Management.

Peste 100 de angajați sunt implicați în susținerea de cursuri în laboratoare tehnice la universități din România. Temele abordate sunt diferite, ele vizează programare roboți, aplicarea conceptelor de programare în industria automotive, machine learning, Internet of Things, calcul toleranțe și analize, testare software, electronică etc.

Aproximativ 1.000 de studenți au participat la stagii de internship în cadrul companiei în acest an, în locațiile Continental din România.

De asemenea, compania acordă o atenție sporită tinerilor din liceu, care sunt sprijiniți să participe la competiții naționale și internaționale.

Companiile trebuie să își ajusteze portofoliul de produse și să opereze un set tot mai larg de automatizări într-un mod tot mai accelerat, lucru care, privit din perspectiva angajatorului, înseamnă angajarea de oameni tot mai calificați.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Aplicația Money in Motion, disponibilă oriunde în lume! Lansarea versiunii 1.2 aduce 7 noi funcționalități importante

 Money in Motion, aplicația românească gratuită de monitorizare a cheltuielilor personale devine globală! Din 14 iunie, #MiM poate fi...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv