marți, august 3, 2021
Abonament 2021 ClubAntreprenor.ro

Viitoarea pădure – parc Făget: loc de relaxare pentru clujeni într-un cadru natural, cu intervenții minimale

Amenajarea pădurii parc Făget a fost tema celei de-a treia dezbateri online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) în această lună, informează Primăria Cluj-Napoca. Dezbaterea a avut loc marți, 21 iulie 2020, pe platforma ZOOM și a fost transmisă în direct pe paginile de Facebook Muncipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, fiind urmărită de peste 100 de persoane.

Must Read

Analiză PwC: Piața locală de fuziuni și achiziții și-a continuat creșterea în prima jumătate a anului 2021, atingând valoarea de 1,8 mld euro

Valoarea totală estimată a tranzacțiilor de tip M&A a fost de 1,8 miliarde de euro, în primul semestru din...

Automatizarea proceselor în companii: inovație sau necesitate?

Accelerarea digitalizării declanșată de contextul pandemic a silit companiile să facă saltul tehnologic către următoarea etapă – automatizarea proceselor...

Garanti BBVA Leasing sprijină IMM-urile afectate de pandemie

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața...

Amenajarea pădurii parc Făget a fost tema celei de-a treia dezbateri online organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) în această lună, informează Primăria Cluj-Napoca. Dezbaterea a avut loc marți, 21 iulie 2020, pe platforma ZOOM și a fost transmisă în direct pe paginile de Facebook Muncipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, fiind urmărită de peste 100 de persoane.

Primăria municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ADI ZMC) Cluj implementează proiectul european URBforDAN – Managementul şi utilizarea pădurilor urbane ca patrimonii naturale în oraşele din regiunea Dunării.

Proiectul propune punerea în valoare a potențialului natural al unei zone a pădurii Făget, printr-o strategie care ține cont de valoarea ecosistemului și de utilizarea cotidiană pentru plimbări, sport și recreere. Intervențiile propuse prin proiect sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management forestier îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Conceptul de pădure-parc este relativ nou

„Mă bucur că la Cluj-Napoca avem experți, avem societate civilă activă, critică când este necesar și împreună putem schimba viața noastră astfel încât să fie la fel ca în marile orașe europene. Conceptul de pădure-parc este relativ nou, nu îl întâlnim în multe locuri din România sau din Europa, de aceea mă bucur că la Cluj a prins contur. Este o pădure de 40 de hectare, pădurea Făget, care este și produsul procesului de bugetare participativă. Clujenii au votat într-un număr covârșitor pentru ca această pădure să fie amenajată. Am ținut cont de acest lucru, ne-am uitat la dimensiunea europeană, la resurse. Subliniez faptul că niciun copac nu va fi tăiat, ci vom aduce valoare adăugată prin păstrarea biodiversității pe care o cunoaștem în Făget, prin amenajări speciale, prin creșterea calității spațiului de agrement. Ne propunem ca obiectiv ca anul acesta să lansăm licitația de proiectare și execuție, iar de anul viitor să începem implementarea pe teren astfel încât clujenii să se poată bucura cât mai repede cu putință de noua formă a pădurii parc. Amintesc și faptul că există un proiect al Consiliului Județean și pentru pădurea Hoia, pe care îl susținem. De asemenea, în zona La Terenuri, după ce va fi finalizată baza sportivă, ne gândim ce să facem cu pădurea din preajmă. Nu are caracter public, dar căutăm soluții și căi legale să vedem cum putem să amenajăm și acolo o pădure parc care să întregească ecosistemul și să mărim calitatea vieții”, a declarat primarul Emil Boc.

Proiect este finanţat prin fonduri europene, prin programul Interreg

Acest proiect este finanţat prin fonduri europene, prin programul Interreg. Au fost deja câteva grupuri de lucru, la care au paricipat reprezentanţi ai UBB, de la Facultatea de Mediu, arhitecţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Proiectul este în parteneriat cu oraşe importante de la nivel european, unde se discută acest tip de amenajări în pădurile din zonele urbane, oraşe precum Budapesta, Viena, Zabgreb, Belgrad etc”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca şi responsabil CIIC.

Primăria Cluj-Napoca și ADI ZMC fac parte dintr-un consorțiu de orașe care dezvoltă astfel de spații, cu fonduri europene, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. Proiectul „URBforDAN” își propune să abordeze provocările actuale legate  de managementul sustenabil al patrimoniului natural al zonelor urbane din regiunea Dunării. Pentru rezolvarea acestor provocări iminente este nevoie de o abordare transnațională.

Va fi alocată suma de 145.682 de euro

Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.

Au fost implicaţi specialişti

În vederea amenajării minimale cu scop recreativ a zonei Pădurii Făget au fost implicaţi în proiect specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, arhitecţi, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvespeo Cluj, RomSilva Ocolul Silvic Cluj, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil.

Ce se va realiza

Intervențiile în zona vizată vor respecta prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. Astfel, prin proiect se urmăresc câteva aspecte care ating mai multe dimensiuni ale potențialului pădurii:

-accesibilitatea – dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea;

-trasee marcate –  traseele forestiere și cărările deja utilizate aici vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente; se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct;

-signalistică – o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc);

-puncte de popas – acestea vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual momente de odihnă și relaxare în 7 locuri; dimensiunea acestor popasuri este dată de prezența câtorva bănci și mese;

-micro-intervenții – platforme cu suprafață maximă de 15mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite 5 platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului (geologică), de protecție de ploaie (pergola), de informare despre ecosistem (educativă) și de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru).

Materiale organice, cu precădere lemn

Toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn. Nicio intervenție nui va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă.

Toate prezentările din cadrul dezbaterii pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Dezbaterea integrală poate fi urmărită pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Următoarea dezbatere online CIIC va avea loc marți, 28 iulie 2020, începând cu ora 17.00, tema fiind „Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu”.

Toate aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.

și

– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Analiză PwC: Piața locală de fuziuni și achiziții și-a continuat creșterea în prima jumătate a anului 2021, atingând valoarea de 1,8 mld euro

Valoarea totală estimată a tranzacțiilor de tip M&A a fost de 1,8 miliarde de euro, în primul semestru din...

Automatizarea proceselor în companii: inovație sau necesitate?

Accelerarea digitalizării declanșată de contextul pandemic a silit companiile să facă saltul tehnologic către următoarea etapă – automatizarea proceselor de business. Automatizarea, așa cum...

Garanti BBVA Leasing sprijină IMM-urile afectate de pandemie

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, a semnat un acord...

Raiffeisen Bank și RWA Raiffeisen Agro România finanțează sistemele de irigații și agricultura ecologică sustenabilă

Raiffeisen Bank, alaturi de partenerul sau RWA Raiffeisen Agro Romania, ofera fermierilor romani consultanta si solutii de finantare specifice investitiilor agricole, precum investitii in...

Chimcomplex a avut în primul semestru un profit net de 57,7 milioane de euro

Primele 6 luni ale anului 2021 confirmă poziționarea Chimcomplex ca lider regional al industriei chimice, compania raportând un profit net de 282.6 milioane lei...
- Advertisement -

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -