sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cele 5 calități ale liderului necesare în economia afectată de pandemie

Ascultarea activă, smerenia, empatia, vulnerabilitatea și onestitatea sunt atributele necesare pentru liderul zilei de astăzi. Practicarea acestora îi califică pe cei care nu sunt încă lideri, să fie, iar pe cei care sunt, să fie lideri și mai buni.

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Autor: Florentina Șușnea, Managing Partner, PKF Finconta

Când auzim de leadership fiecare se gândește la o persoană sau măcar la un portret robot de lider. Avem imagini predefinite despre ce înseamnă un lider și îl recunoaștem repede. Există posibilitatea unor actualizări experiențiale, dar cel mai ușor operăm cu prefabricate mentale.

Pentru cei din generația X (1961-1981) liderul încă mai este cineva care le spune oamenilor ce să facă într-un mod relativ convingător, conduce directiv, nu ia în considerare părerile angajaților, se alege dintr-un mic grup care și-a făcut loc prin labirintul organizațional și stă în birourile ”de sus”. Chiar dacă mai sunt și excepții, de obicei, pentru această generație modelul perceptual consacrat de leadership corespunde în linii mari acestui tipar.

Numai că în secolul 21, oamenii caută și au nevoie de un model de leadership care demonstrează alte abilități. Stabilirea vizionară a strategiilor de afaceri, analizarea unei modelări financiare, experiența în managementul proiectelor sau coordonarea eficientă a echipei de management contează, doar că înțelegerea comportamentelor membrilor echipei este tot mai importantă pentru un lider. Chiar și cu un rol de manager sau de simplu angajat, fiecare are oportunitatea de a fi lider formal sau informal.

Pentru ca fiecare lider să-și valorifice potențialul, aducând un model de curaj, integritate morală și solidaritate, mai ales acum în economia afectată de pandemie, sunt necesare următoarele cinci abilități esențiale:

  1. Empatia

Poate părea o abilitate simplu de exprimat, dar nu este un atribut pe care fiecare om îl are în mod natural atunci când îi este amenințată supraviețuirea de o criză mondială de sănătate. Empatia poate fi practicată și dezvoltată, fiind de ajutor când este asociată cu alte abilități precum ascultarea activă și compasiunea. Empatia permite transpunerea în situația celeilalte persoane ca să înțelegem mai bine prin ce trece. Dacă cei care ne raportează direct ne spun că se simt copleșiți de situația actuală, dincolo de a evalua nivelul de stres creat pentru ei de noul context adus de pandemie, puteți înțelege, de asemenea, modul în care acest lucru îi poate face să se simtă și dificultățile care apar în acest sens în mod specific în perspectiva personală a fiecăruia. Empatia crează legături puternice în cadrul echipei și întărește încrederea.

  1. Smerenia

Este dificil să fii lider, chiar și pentru cei care, în mod natural, sunt mai pricepuți în asta. Acest lucru înseamnă că este important să recunoaștem că nu avem întotdeauna răspunsul la situațiile care apar și să fim confortabili cu necunoscutul. Exersarea smereniei și pregătirea pentru a primi feedback susține mentalitatea de creștere de care avem nevoie în această perioadă. Smerenia susține relația cu cei care vă raportează direct, deoarece îi putem ajuta să devină confortabili ca să primească și să ofere feedback-ul pentru a contribui la identificarea soluțiilor pentru situația actuală.

  1. Ascultarea activă

Deși poate părea evident, a învăța să-i asculți cu adevărat pe cei care îți raportează direct atunci când îți vorbesc, este o abilitate-cheie greu de obținut și apoi de adus la nivel de excelență. Faceți-vă timp pentru a asculta cu atenție ce au de spus colegii din echipă fără a dori să răspundeți imediat sau să le oferiți sfaturi. Ascultarea activă, atenția la cuvintele folosite și alte indicii, precum contactul vizual îi angajează pe colegi mai bine în conversație, mai ales acum când comunicarea în echipă se face preponderent în mediul online.

  1. Vulnerabilitatea

Vulnerabilizarea este dificilă pentru toată lumea, dar este și cea mai bună modalitate de a construi relații puternice. Ca lideri, dacă suntem capabili să fim vulnerabili și să ne deschidem noi mai întâi către ceilalți, aceștia se vor simți mai înclinați să se deschidă și ei cu advărat, ceea ce creează un sentiment mai puternic de încredere. Nu trebuie să ne expunem toate sentimentele și temerile cele mai profunde pe masă, dar puteam exprima în mod deschis îngrijorarea cu privire la evoluția situației și a provocărilor aduse de pandemie. Această abilitate servește mai multor scopuri. În primul rând, nu trebuie să încercăm să ne ascundem îngrijorarea. În al doilea rând, ne permite să găsim o soluție împreună cu ceilalți, nu singuri. În al treilea rând, arată că nu avem toate răspunsurile, ceea ce este un lucru bun, deoarece capacitează puterea echipei în a găsi cele mai bune soluții, atâta timp cât nu avem de-a face cu situații de criză.

  1. Onestitatea

Onestitatea este strâns legată de toate cele de mai sus. Fiind vulnerabil, suntem sinceri pentru că împărtășim adevăratele noastre trăiri și preocupări cu oamenii din echipă. Onestitatea este esențială în menținerea încrederii cu ceilalți și le oferă încrederea de a fi, de asemenea, sinceri cu noi ca lideri. Acest mecanism ne permite să avem conversații mai puternice în timpul întâlnirilor de strategie și a celor operaționale.

Așadar acestea sunt abilitățile pe care contextul de afaceri din partea a doua anului le privilegiază. Ascultarea activă, smerenia, empatia, vulnerabilitatea și onestitatea sunt atributele necesare pentru liderul zilei de astăzi. Practicarea acestora îi califică pe cei care nu sunt încă lideri, să fie, iar pe cei care sunt, să fie lideri și mai buni.

Despre PKF Finconta

De 25 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din România. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o rețea internațională de firme independente din punct de vedere legal, care oferă consultanță și audit oriunde în lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societăți cu capital românesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanță, PKF Finconta HR și Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale naționale CECCAR, CAFR, CCFR și UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiză financiară corporativă, consultanță fiscală, întocmirea dosarului prețurilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolvență, auditarea fondurilor nerambursabile și due diligence de achiziții.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Asociația Energia Inteligentă: Un pas mic spre eradicarea sărăciei energetice extreme – Registrul Național al Caselor fără Energie Electrică

Până la realizarea REGISTRULUI NAȚIONAL AL CASELOR FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ (RNCFEE) se invoca lipsa informațiilor despre cetățenii care trăiesc...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv