sâmbătă, octombrie 23, 2021
Abonament 2021 ClubAntreprenor.ro

Noutăți Juridice – Dreptul muncii și protecției sociale

Angajatorii nu mai sunt obligați să achite plata majorată a contribuţiilor de pensii (CAS) şi sănătate (CASS) pentru salariaţii part-time. Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1054/2019.

Must Read

Flanco dă startul campaniei de Black Friday

Flanco organizează între 22 octombrie și 30 noiembrie a unsprezecea ediție a campaniei Black Friday Retailerul a pregătit...

Green Deal, oportunitate pentru dinamizarea transportului pe Marea Neagra și Fluviul Dunărea

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat, joi,...

ANCOM: Peste 8 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul

În cei 13 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor libertatea de a-și alege...

Articol de Alina Cobuz, Managing Partner, Cobuz și Asociații

Principalele modificări

A fost eliminată plata majorată a contribuțiilor pentru angajații part time!

Angajatorii nu mai sunt obligați să achite plata majorată a contribuţiilor de pensii (CAS) şi sănătate (CASS) pentru salariaţii part-time. Legea nr. 263/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1054/2019.

Mai exact, Legea nr. 263/2019 a abrogat articolul 146, alineatele (51) – (55) din Codul fiscal care conţineau o prevedere inechitabilă în stabilirea cuantumului contribuţiilor pentru contractele part-time (în sensul că pentru aceste contracte contribuția CAS și CASS se taxa la nivelul salariului minim brut pe țară deși veniturile realizate de salariații part-time erau inferioare acestui minim brut).

Adeverinţa de salariat se poate transmite şi prin email

În Monitorul Oficial nr. 300/2020 a fost publicat Ordinul nr. 442/2020 privind completarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, aprobate prin Ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.549/2018.

Adeverinţa de salariat eliberată de angajator se poate solicita de către persoanele asigurate şi se poate transmite de către angajatori către acestea şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Ajutor financiar pentru angajarea unei bone

Legea privind acordarea ajutorului financiar pentru serviciile oferite de bone a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 271/2020.

Este vorba de Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară iar părinții beneficiari trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Statistici naționale privind situația CIM suspendate și încetate

 – Contracte individuale de muncă suspendate la 07.05.2020: 925.075

 – Contracte individuale de muncă încetate la 07.05.2020: 325.526

 (sursa: site-ul oficial al Ministerului Muncii și Protecției Sociale)

Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Zile libere pentru salariații care aparțin altui cult religios

Codul Muncii a fost recent modificat de Legea 37/2020. Se prevede că pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult religios.

Noile reglementări privind procedura acordării indemnizaţiei de şomaj tehnic!

Ordonanţa privind acordarea şomajului tehnic a fost recent modificată de OUG nr. 32/2020 pivind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

Menţionăm că Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 260/2020.

Cine va putea beneficia?

De indemnizaţie beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS – CoV – 2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului.

Una din noile dispoziții legale stipulează că pot beneficia şi PFA-urile, Intreprinderi Individuale, profesiile liberale şi persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, care întrerup activitatea ca urmare a afectelor coronavirusului pe perioada stării de urgenţă.

Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor și se virează angajatului în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor de către angajator.

Cobuz și Asociații

Str. Mărgăritarelor 14, Sector 2, București

Telefon:          +4 021 210 42 64

Fax:                +4 021 210 42 69

Email:            office@cobuz.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Flanco dă startul campaniei de Black Friday

Flanco organizează între 22 octombrie și 30 noiembrie a unsprezecea ediție a campaniei Black Friday Retailerul a pregătit...

Green Deal, oportunitate pentru dinamizarea transportului pe Marea Neagra și Fluviul Dunărea

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat, joi, 21 octombrie, evenimentul „Valorificarea transportului...

ANCOM: Peste 8 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul

În cei 13 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor libertatea de a-și alege cea mai potrivită ofertă pentru...

Allview va lansa campania Black Days,o nouă interpretare a ediției de Black Friday 2021

Campania se va derula în perioada 22 octombrie – 15 noiembrie 2021, iar ofertele vor fi incluse treptat, în mai multe episoade. Produsele...

Platforma de marketing automatizat Retargeting Biz revoluționează sectorul de e-mail marketing aducând magazinelor online newslettere personalizate, cu creșterea vânzărilor cu peste 12% încă din...

Odată cu lansarea noii platforme în luna Septembrie, compania autohtonă Retargeting Biz, ce operează pe 4 piețe europene (România, Ungaria, Grecia și Bulgaria) a...
- Advertisement -

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -